Edukativne staze za osnovne škole: I. – IV.

Edukativni program “O Učki uz igru nauči”

- namijenjen je učenicima od I. do IV. razreda osnovne škole

EDUKATIVNA “MALIKOVA STAZA”

Edukativna "Malikova staza"Na prijevoju Poklon, s kojeg se pruža predivan pogled na Rijeku i dio Kvarnera, pripovijeda se kratka povijesna priča o zanimljivom porijeklu njegova imena. Nakon toga slijedi odlazak u “Učionicu u prirodi” u neposrednoj blizini Poklona, gdje se s učenicima razgovara o bitnim karakteristikama Parka prirode Učka, pravilima ponašanja u zaštićenom području, pripremi ih se za odlazak u prirodu te na opasnosti u prirodi. Potom se rješavaju radni listići s pitanjima i zadacima na temu biljnog i životinjskog svijeta Parka, koji su prilagođeni uzrastu djece. Svaki učenik dobiva mapu koja sadrži tri radna listića, olovku s gumicom i bedž “O Učki uz igru nauči”. Nakon rješavanja listića, slijedi kratak odmor uz drvene slagalice s raznim motivima flore i faune Parka te razgledavanje stabala s natpisima vrsta.

Trajanje programa u “Učionici u prirodi”: cca 45 min

Po završetku programa u “Učionici u prirodi” učenici se istim putem vraćaju na Poklon gdje slijedi podjela u grupe, te svaka grupa dobiva radni zadatak koji učenici timski rješavaju tijekom šetnje (sakupljanje plodova, traženje tragova, osluškivanje zvukova, snalaženje u prostoru…). Izlet se nastavlja edukativnom “Malikovom stazom” duž koje su postavljene interaktivne skulpture pomoću kojih će edukatorice učenike upoznati sa kulturno-povijesnom baštinom ovog kraja te biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju na području Parka. Šumska staza vodi kroz idiličan krajolik primorske šume bukve i nasade lijeske do lokaliteta Rečina. Nakon proučavanja životinjskog svijeta potoka Banine, na livadi koja se nalazi tik uz njega učenici se mogu odmoriti i marendati, nakon čega slijedi povratak do Ininog odmarališta gdje ih čeka autobus.

Trajanje programa: cca 4h (zajedno s programom u “Učionici u prirodi”)
Dužina staze: 4 km
Težina staze:
 srednje teška

Napomena: S obzirom na opsežnost ovog programa ne preporučujemo izvođenje radionica!

Radni zadaci: ”Cvjetovi”, “Šumski plodovi”, “Zvukovi prirode”, “Mirisi prirode”,  ”Traženje tragova”, “Orijentacija u prirodi”, “Markacije i putokazi” i “Traženje fosila”.