Edukativne staze za osnovne škole: I. – VIII.

Edukativni program “Upoznaj Park prirode Učka”

- namijenjen je učenicima od I. do VIII. razreda osnovne škole

EDUKATIVNA “MALIKOVA STAZA”

Edukativna "Malikova staza"Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Na prijevoju Poklon, s kojeg se pruža predivan pogled na Rijeku i dio Kvarnera, pripovijeda se kratka povijesna priča o zanimljivom porijeklu njegova imena. Izlet se nastavlja edukativnom “Malikovom stazom” duž koje su postavljene interaktivne skulpture pomoću kojih će edukatorice učenike upoznati sa kulturno-povijesnom baštinom ovog kraja te biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju na području Parka. Šumska staza vodi kroz idiličan krajolik primorske šume bukve i nasade lijeske do lokaliteta Rečina. Nakon proučavanja životinjskog svijeta potoka Banine, na livadi koja se nalazi tik uz njega učenici se mogu odmoriti i marendati, nakon čega slijedi povratak do autobusa.

Trajanje programa: cca 3h
Dužina staze: 4 km
Težina staze:
 srednje teška

 

 

GEOLOŠKA POUČNA STAZA “VELA DRAGA”

Geološka poučna staza "Vela Draga"Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Na padinama zapadnih obronaka Učke nalazi se Vela draga, kanjonska udolina u kojoj su procesi otapanja, trošenja i erozije stijena stvorili čudesno mjesto usred istarskog krša. Izlet započinje šetnjom poučnom stazom uzduž koje su postavljene poučne tabele koje predstavljaju ovaj spomenik izuzetne geomorfološke vrijednosti. Prvi dio staze ide do ruba kanjona gdje se nalazi vidikovac s uređenim odmorištem, dok drugi dio staze vodi kroz kanjon te prolazi između vapnenačkih stupova u podnožju impresivnih stijena i litica. Tijekom šetnje edukatorice učenicima tumače geološki fenomen postanka masiva Učke i samog kanjona Vela draga, upoznajući ih pritom s biljnim i životinjskim svijetom kamenjara te dugom tradicijom alpinizma i sportskog penjanja. Na vidikovcu, s kojeg se pruža pogled na zadivljujuće vizure vapnenačkih tornjeva, učenici se mogu odmoriti i marendati. Slijedi kratko predavanje o fosilima i njihovu nastanku popraćeno slikama biljnih i životinjskih fosila te traženje fosila i njihovo proučavanje.

Trajanje programa do vidikovca: cca 1h 30min
Dužina staze: 1,2 km
Težina staze:
 lagana

 

 

 

LOVRANSKA DRAGA – ŠETNICA “SLAP”

Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Lovranska Draga slikovito je naselje smješteno unutar Parka prirode Učka, okruženo terasastim vinogradima i livadama. Do prije dvadesetak godina, stanovništvo se intenzivno bavilo poljoprivredom, naročito vinogradarstvom i stočarstvom, dok je u današnje vrijeme najrazvijeniji uzgoj trešanja i maruna. Izlet se nastavlja obilaskom šetnice “Slap”, koja prolazi područjem Lovranske drage, jedne od najljepših bujičnih udolina na istočnim padinama Učke, koju i dandanas oblikuje snaga vode potoka. Na putu prema atraktivnom slapu, u čijoj se blizini nalazi uređeno odmorište, prolazi se kroz nasade maruna, šumu hrasta i graba te stare terase na kojima se nekada obrađivala zemlja. Edukatorice putem učenike upoznaju sa simbolom ovog kraja, nadaleko poznatim lovranskim marunom, raznim biljnim vrstama te životinjskim svijetom potoka i okolice. Na uređenom odmaralištu pored slapa učenici se mogu odmoriti i marendati, nakon čega slijedi povratak do autobusa.

Trajanje programa: cca 1h 30min
Dužina staze: 1,6 km
Težina staze:
 lagana

 

 

BRGUDAC – IZLETIŠTE “KORITA”

Brgudac - Izletište "Korita"

Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Selo Brgudac (750 m nadmorske visine) tipično je naselje krškog kraja poznato po brojnim povijesno-kulturnim spomenicima koji podsjećaju na brojne žrtve i teške dane II. svjetskog rata. U selu, u kojemu je nekada obitavalo 500 stanovnika te se uzgajalo i do tri tisuće ovaca, danas živi tek nekoliko, uglavnom starijih mještana. Izlet se nastavlja šetnjom planinarskom stazom koja vodi kroz gustu šumu graba i hrasta s ponekom smrekom, koja obiluje brojnim zaštićenim vrstama biljaka i životinja. Nakon uspona učenici stižu do poznatog izletišta Korita s kojeg se pruža prekrasan pogled na Učku. U podnožju Brajkove stijene nalazi se izvor pitke vode koji puni drvena korita i snabdijeva vodom lokvu smještenu nekoliko metara nizvodno. Na livadi se učenici mogu odmoriti i marendati, nakon čega će ih edukatorice upoznati s kulturno-povijesnom baštinom tog značajnog izvorišta te biljnim i životinjskim vrstama koje se ondje mogu pronaći.

Trajanje programa: cca 2h 30min
Dužina staze:
 2 km
Težina staze:
 srednje teška

 

 

POKLON – VOJAK – POUČNA STAZA “PLAS”

Poklon - Vojak - Poučna staza "Plas"Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Obilazak započinje na Poklonu, prijevoju koji spaja Učku i Ćićariju, gdje se pripovijeda kratka povijesna priča o zanimljivom porijeklu njegova imena. S Poklona se kreće kroz šumu bukve do najvišeg vrha Vojaka, koji se uzdiže 1401 m iznad mora. Na Vojaku je smještena stara kula-vidikovac, s koje se može uživati u punih 360˚ izuzetno atraktivne panorame. Za vedra vremena moguće je golim okom vidjeti Kvarnerski zaljev s otocima, planine Gorskog kotara, čitav Velebitski masiv, Istarski poluotok, Alpe i Veneciju. Obilazak uključuje i šetnju poučnom stazom “Plas”, koja se nalazi podno Vojaka. Staza prolazi šumom primorske i pretplaninske bukve te je opremljena poučnim tabelama. Tijekom šetnje edukatorice učenicima tumače pojedinosti o biljnim i životinjskim vrstama vršnog grebena te krškim formacijama koje susreću putem (ponor, ponikva i sl.). Uz stazu je smještena i Jama, jedan od dvjestotinjak istraženih speleoloških objekata Parka prirode Učka.

Trajanje programa: cca 4h
Dužina staze: 8 km
Težina staze:
 srednje teška

Napomene: Ne preporučuje se učenicima od I. do VI. razreda!
Staza je planinarska i strma te učenici trebaju biti spremni na duže hodanje!

 

MITSKO-POVIJESNA STAZA “TREBIŠĆA – PERUN”

Mitsko-povijesna staza "Trebišća - Perun"Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Na istočnim padinama Učke proteže se dubok i tajnovit klanac koji u svojemu hladu skriva priču stariju od tisućljeća. Dugo je postojala slutnja da su ovi obronci Učke bili od posebna značenja za prve slavenske doseljenike na Kvarner. Danas znamo da je to područje odabrano za pozornicu njihovih najsvetijih vjerovanja, gdje su se odvijala mitska zbivanja u čijem je središtu bio ciklus života te prirodne pojave od presudne važnosti za ljudski opstanak. Obilazak započinje u srednjovjekovnom gradiću Mošćenice i nastavlja se usponom prema selu Potoki gdje započinje mitsko-povijesna staza posvećena staroslavenskoj mitologiji. Uzduž staze postavljene su poučne tabele pomoću kojih edukatorice učenike upoznaju sa poviješću Slavena, činjenicama koje znamo o tome odakle i zašto su došli na ovo područje te vjerovanjima prema kojima su krojili život svoje zajednice. Staza koja vodi do brda Perun duga je 13 km, no edukativni izlet skraćen je zbog zahtjevnosti i vremena koje je potrebno da bi se cijela prošla. Nakon dolaska u napušteno selo Trebišća, gdje se učenici mogu odmoriti i marendati, put se nastavlja kroz sela Sučići i Sv. Petar te završava u Mošćeničkoj Dragi.

Trajanje programa: cca 4h
Dužina staze:
 10 km
Težina staze:
 srednje teška

Napomene: Ne preporučuje se učenicima od I. do IV. razreda!
Staza je planinarska i strma te učenici trebaju biti spremni na duže hodanje!