Mitsko-povijesna staza “Trebišća – Perun”

Za osnovne škole: I. – VIII.

Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Na istočnim padinama Učke proteže se dubok i tajnovit klanac koji u svojemu hladu skriva priču stariju od tisućljeća. Dugo je postojala slutnja da su ovi obronci Učke bili od posebna značenja za prve slavenske doseljenike na Kvarner.

Mitsko-povijesna staza "Trebišća - Perun"

Danas znamo da je to područje odabrano za pozornicu njihovih najsvetijih vjerovanja, gdje su se odvijala mitska zbivanja u čijem je središtu bio ciklus života te prirodne pojave od presudne važnosti za ljudski opstanak. Obilazak započinje u srednjovjekovnom gradiću Mošćenice i nastavlja se usponom prema selu Potoki gdje započinje mitsko-povijesna staza posvećena staroslavenskoj mitologiji. Uzduž staze postavljene su poučne tabele pomoću kojih edukatorice učenike upoznaju sa poviješću Slavena, činjenicama koje znamo o tome odakle i zašto su došli na ovo područje te vjerovanjima prema kojima su krojili život svoje zajednice. Staza koja vodi do brda Perun duga je 13 km, no edukativni izlet skraćen je zbog zahtjevnosti i vremena koje je potrebno da bi se cijela prošla. Nakon dolaska u napušteno selo Trebišća, gdje se učenici mogu odmoriti i marendati, put se nastavlja kroz sela Sučići i Sv. Petar te završava u Mošćeničkoj Dragi.

Trajanje programa: cca 4h
Dužina staze:
 10 km
Težina staze:
 srednje teška

Napomene: Ne preporučuje se učenicima od I. do IV. razreda!
Staza je planinarska i strma te učenici trebaju biti spremni na duže hodanje!

S obzirom na opsežnost ovog programa ne preporučujemo izvođenje radionica!

Za srednje škole i fakultete

Mitsko-povijesna staza "Trebišća - Perun"Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Na istočnim padinama Učke proteže se dubok i tajnovit klanac koji u svojemu hladu skriva priču stariju od tisućljeća. Dugo je postojala slutnja da su ovi obronci Učke bili od posebna značenja za prve slavenske doseljenike na Kvarner. Danas znamo da je to područje odabrano za pozornicu njihovih najsvetijih vjerovanja, gdje su se odvijala mitska zbivanja u čijem je središtu bio ciklus života te prirodne pojave od presudne važnosti za ljudski opstanak. Obilazak započinje u srednjovjekovnom gradiću Mošćenice i nastavlja se usponom prema selu Potoki gdje započinje mitsko-povijesna staza posvećena staroslavenskoj mitologiji. Uzduž staze postavljene su poučne tabele pomoću kojih edukatorice učenike/studente upoznaju sa poviješću Slavena, činjenicama koje znamo o tome odakle i zašto su došli na ovo područje te vjerovanjima prema kojima su krojili život svoje zajednice. Staza koja vodi do brda Perun duga je 13 km, no edukativni izlet skraćen je zbog zahtjevnosti i vremena koje je potrebno da bi se cijela prošla. Nakon dolaska u napušteno selo Trebišća, gdje se učenici/studenti mogu odmoriti i marendati, put se nastavlja kroz sela Sučići i Sv. Petar te završava u Mošćeničkoj Dragi.

Trajanje programa: cca 4h
Dužina staze:
 10 km
Težina staze: srednje teška

Napomene: Staza je planinarska i strma te učenici/studenti trebaju biti spremni na duže hodanje!
S obzirom na opsežnost ovog programa ne preporučujemo izvođenje radionica!