Naplata ulaznica u Park prirode Učka

Javna ustanova „Park prirode Učka“ od dana 02.05.2014. uvodi naplatu ulaznica za područje Parka prirode Učka. Naplati ulaznica pristupa se radi usklađenja s praksom ostalih zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj ali i svijetu, kao i zbog stabiliziranja prihoda Ustanove. Naime, s obzirom na smanjenje sredstava iz državnog proračuna, a kako bi se zadržali te u budućnosti i unaprijedili postignuti standardi u zaštiti i očuvanju te u pružanju usluga posjetiteljima, pokazalo se nužnim uvesti ovu simboličnu naplatu ulaza u Park.

Dodatni razlozi naplate su ujednačavanje statusa posjetitelja (do sad su ulaz plaćale samo organizirane grupe posjetitelja), podizanje svijesti o vrijednosti područja i potrebe za njegovim  očuvanjem, te zbog uspostave sustava praćenja posjetitelja na području Parka prirode Učka.

Ulaznice će se moći kupiti u sjedištu Javne ustanove u Lignju, u info centrima na Poklonu i Vojaku, kod službenih osoba Parka na terenu te na drugim punktovima na liburnijskom području od Matulja do Mošćeničke Drage. Aktualni popis prodajnih mjesta bit će objavljen na web stranicama Parka prirode Učka.

Naplata ulaznica vršit će se prema sljedećem cjeniku:

Odrasli 

20,00 kn

Djeca od 7 do 18 godina; studenti uz predočenje studentske iskaznice; osobe starije od 65 godina; članovi hrvatskih planinarskih društava uz predočenje važeće planinarske iskaznice 

10,00 kn

Djeca do 7 godina; osobe s osobnom iskaznicom s podučja Grada Opatije i općina Kršan, Lanišće, Lovran, Lupoglav, Matulji i Mošćenićka Draga; pripadnici GSS-a i vodičke službe HPS-a

BESPLATNO

 

Ulaznica u PP Učka vrijedi dva uzastopna dana.

Ulaznica se neće naplaćivati prolaznicima koji će starom cestom preko Učke ići u Istru ili iz nje.

Kako se Park prirode Učka prostire na području sedam jedinica lokalne samouprave (Matulji, Opatija, Lovran, Mošćenička Draga, Kršan, Lupoglav i Lanišće) te se velik broj naselja tih općina djelomično ili u cjelini nalaze na području Parka, od plaćanja ulaznice izuzeti su žitelji navedenih općina.

Također, članovi lokalnih planinarskih društva (PD „Glas Istre“, PD „Knezgrad“, PD „Lisina“, PD „Opatija“, PD „T.R.I.S.“), pripadnici HGSS-a, vodičke službe HPS-a te naši posjetitelji mlađi od 7 godina neće morati platiti ulaznicu u Park.

Cijena ulaznice za članove Hrvatskog planinarskog saveza odnosno članove hrvatskih planinarskih društava, uz predočenje važeće planinarske iskaznice, iznosit će 10,00 kn.

Budući da suradnju sa školama i edukaciju djece i mladih smatramo jednom od najznačajnijih aktivnosti Javne ustanove, u cijene edukativnih proigrama koje se neće mijenjati bit će uključena i ulaznica u Park.