Održan 7. Učkarski sajam

Na prijevoju Poklon, u nedjelju 1. rujna 2013., održan je „7. Učkarski sajam“ na kojem je Javna ustanova „Park prirode Učka“ predstavila kulturnu i etnološku baštinu ovoga kraja kroz bogatu izvornu gastronomsku ponudu, tradicijsku hranu i piće, stare zanate, glazbu i običaje.

Tijekom nedjeljnog sajma svoje proizvode ponudilo je rekordnih 43 malih proizvođača iz Istre i liburnijskog kraja. Uz već uobičajene slastice od smokava i maruna, proizvode od meda, marmelade, pršut, vino i rakiju, posjetitelji su mogli kušati i specijalitete od tartufa, veliki izbor domaćih kolača i još mnogo toga. Uz brojne proizvođače, centralno mjesto na sajmu bilo je rezervirano za razne kulturne udruge koje su prezentirale tradicijske zanate i starinski način života. Posjetitelji su tako imali priliku vidjeti etno izložbu Udruge “Ognjišće” iz Lignja, prikaz „Kako se j’ nekada živelo va našen kraje“ Udruge „Domoljub 1909“ iz Rukavca, prezentaciju autohtonih istarskih instrumenata, lončarenje na starinski način, starinsku kovačnicu, izradu drvenih bačvi te izložbu gljiva Učke i Ćićarije.

Posebna atrakcija sajma bio je tor s autohtonim životinjama, u kojem su se našli istarsko govedo boškarin, krave istarskog goveda, istarske ovce pramenke, koze i magarci, koji su strpljivo uživali u slikanju s malim i velikim posjetiteljima sajma.

Ove godine za najmlađe posjetitelje u Maloj šumskoj sceni, novom infrastrukturnom objektu Parka, bila je organizirana predstava za djecu „Drvo ima srce“ Teatra Oz iz Lignja. Nakon predstave, u Maloj šumskoj sceni je uslijedio edukativni dio sajma u sklopu kojega su održana tri predavanja. Predavanje „Ornitološki kamp u Parku prirode Učka” održao je Ivan Budinski, nakon njega je Grga Frangeš održao predavanje na temu „Gromača – sveprisutno nasljedstvo”, a posljednje predavanje održao je dr.sc. Duje Lisičić pod nazivom „Zmije – gmizavi put do uspjeha”.

Oko 10.000 posjetitelja ovogodišnjeg „Učkarskog sajma“ moglo je uživati i u bogatom kulturno-zabavnom programu kojeg su otvorili Žejanski zvončari. Tijekom poslijepodneva nastupili su i Etno skupina Šćike, folklorni ansambl „Zora“, 14-godišnji harmonikaš Arian Frlan, a učenici PŠ Veprinac izveli su svoje recitacije o Učki. Kulturno-zabavni program je završio s popularnim Anelidima, a da zabave ne bi nedostajalo, pobrinuo se voditelj Mario Lipovšek Battifiaca.

Reportažu o sajmu možete pogledati ovdje.

Skip to content