ODRŽAN XII UČKARSKI SAMANJ

 Tisuće posjetitelja pohrlilo je u nedjelju 2. rujna na Učkin prjevoj Poklon na tradicijsko događanje

„XII Učkarski samanj”.

Četrdesetak malih gospodarstvenika s Učke, Ćićarije i iz njihove okolice ponudilo je posetiteljima raznovrsne ekološke i prirodne proizvode.  Od mesnih i mliječnih proizvoda s obližnjih pašnjaka do ekološkog meda, maslinovoga ulja, vina, likera i ekološkog piva, do maštovitih slastica, prirodne kozmetike, odjeće, obuće te sadnica cvijeća i ukrasnoga bilja, ponuđeni su proizvodi udovoljili svakom okusu i ukusu.

Poznavateji starih zanata – obrade drveta, kamena, kovanja željeza, pokazalo je umijeće u kojemu su se posjetitelji mogli i sami okušati. Pažnju su plijenili boškarin, krave, istarski tovari i ovce pramenke koji se u današnje vrijeme rijetko mogu sresti na Učkinim padinama, lijepe uspomene pobudila je i lijepa etnološka zbirka lovranskoga kraja.

Sadržajan dječji program uključio je vrlo posjećenu predstavu suvremen „Ježeve kućice”, kao i likovnu radionicu s oslikavanjem lica, radionicu učenja glagoljice, ekološku radionicu o proizvodnji komposta te klauna Balonka i pomoćnika mu Morčića za poticanje djece na sudjelovanje u programu.

Stručnim predavanjem o proizvodnji vina nastojalo se ohrabriti slušatelje na uzgoj domaćih sorti vinove loze i proizvodnju domaćih vrsta vina. Zabavni program oraspoložio je nazočne šarenim narodnim nošnjamai iz Središnje Istre i tradicisjkim plesovima s neizostavnim balunom, Trio Asi su nas podsjetili na uspješnice primorske zabavne glazbe, umjetnička udruga Tinta 910 proglasila je pobjednike natječaja „Učka mi se!” uz sopile, a završnicu su u posebnom stilu odradili Mali Gustafi.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju i do iduće godine pozdravljamo uobičajenim pozdrvom s Učke:

„Vidimo se na Poklonu!” 

 

Pokrovitelji:

Pokrovitelji XII Učkarskega samnja

 

Podupiratelji: Općina Lovran, BINA Istra, Vatrogasna zajednica Liburnije, Festival Opatija,  Komunalac Opatija, Magrad, PD Opatija,  PD Knezgrad, Novi list, Glas Istre, Kanal Ri, Pomorski radio Bakar, Radio Labin, Radio Istra, HRT Radio Rijeka, HRT Radio Pula