Prstenovanje ptica u Parku prirode Učka – 11. Ornitološki kamp Rovozna

U nedjelju, 04. listopada 2015., završava 11. Ornitološki kamp „Rovozna“ koji Javna ustanova “Park prirode Učka” u suradnji s ornitolozima Udruge BIOM organizira na južnom djelu Parka, u predjelu najveće lokve Rovozne.

Za vrijeme pedesetak dana trajanja kampa BIOM-ovci i volonteri prate jesensku seobu ptica te provode akciju prstenovanja u svrhu istraživanja migracije ptica preko područja Parka. Nakon što se ptice uhvate u mreže, ornitolozi ih važu, mjere, prstenuju i zapisuju podatke, a potom ih puštaju.

Dosad su tijekom ovogodišnjeg kampa prstenovane 734 ptice, odnosno 33 različite ptičje vrste, od čega je najviše bilo već uobičajenih crvendaća i crnokapih grmuša. Od zanimljivih ulova vrijedi spomenuti zelenu žunu koja je u dosadašnjih 11 godina kampa uhvaćena tek nekoliko puta. Od redovitih, ali malobrojnih vrsta tu je kobac, ptica grabljivica koja se uhvati gotovo svake godine. Vrste koje se redovito mogu vidjeti u preletu su impoznatni bjeloglavi supovi, gavrani i škanjci, dok je od rjeđih posjetitelja područja važno spomenuti orla zmijara. Posebno je zanimljivo da su ove godine po prvi puta zabilježena dva šarena kulika. Radi se o ptici gnjezdarici dalekog sjevera Europe i Azije te Škotske i ponekih alpskih visoravni. Ovdje je zabilježena tijekom seobe prema svojim zimovalištima u sjevernoj Africi i Bliskom istoku.

Kamp su posjetili i učenici škola iz Lupoglava, Mošćeničke Drage i Lovrana, članica Mreže škola Parka prirode Učka. Ovo su njihovi dojmovi:

“Bilo nam je vrlo lijepo. Promatrali smo razne vrste ptica i naučili kako se prstenuju ptice. Uživali smo gledajući kako lete u slobodu nakon uzimanja podataka o težini, dužini krila i stavljanja prstena. Puštati ptice bilo je jako lijepo iskustvo. Ovo je bio prekrasan dan.”  6. r. OŠ Vladimira Nazora Pazin, PŠ Lupoglav

“Predivno je osjetiti to malo stvorenje u rukama i pustiti ga na slobodu. Osim toga, ovdje sam puno naučio o pticama, da s njima treba biti pažljiv i nježan, da ih je sve potrebno izmjeriti i sve zapisati, kako bi se vidjelo gdje lete.”  Marko Vunić, PŠ Eugen Kumičić, Mošćenička Draga

Skip to content