Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Dan s rangeromPridružite se djelatnicima Službe nadzora Javne ustanove “Parka prirode Učka” na njihovim svakodnevnim zadacima. Ruta ove poučne ture odgovara redovitom programu nadzora Parka, pa budući da se radi o različitim dionicama, ona predstavlja svojevrsno iznenađenje za posjetitelje. Za trajanja poučne ture nadzornici će odgovoriti na vaša pitanja vezana uz obilježja Parka i upravljanje, a poglavito ona koja se odnose na aktivnosti i ovlasti službe nadzora. Saznajte ujedno o prirodnim i kulturnim karakteristikama Parka prirode Učka, te načinima zaštite pojedinih resursa. Obilazak Parka terenskim vozilima predstavlja ekskluzivnu atrakciju koja nije dostupna u sklopu ostalih poučnih programa.

Trajanje poučne ture sa službom nadzora je poludnevno, cca. 6:00 h.

Obzirom da se Park obilazi terenskim vozilima, broj ljudi je ograničen na 4 osobe po vozilu (minimum 2).

Cijena (po osobi): 340 kn, s popustima za djecu 

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content