Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Centar za posjetitelje Poklon novo je glavno odredište svih budućih posjetitelja Parka prirode Učka. Glavna uloga Centra je, kroz edukaciju i multimedijalno iskustvo, podići svijest posjetitelja o važnosti prirode i potrebi njezine aktivne zaštite.
Na oko 1.200 m² svoje mjesto pronašli su interpretacijski, edukacijski, turistički, konferencijski i uredski sadržaji. Centar je izgrađen rekonstrukcijom i sanacijom starog, devastiranog i napuštenog gospodarskog objekta u samom centru Parka, a nalazi se na 930 metara nadmorske visine, što ga čini uistinu jedinstvenim u lokalnim, ali i svjetskim razmjerima.

Središnje mjesto Centra je multimedijalni interpretacijski postav, u kojem su, na moderan i interaktivan način, prezentirane prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti prostora Parka prirode Učka i okolnog područja, uz naglasak na potrebe njegove zaštite i očuvanja. Sadržaj je podijeljen u tematske cjeline: U planini, Dom, Fascinacija, Inspiracija i S vrha Učke. Cjeline na zabavan i edukativan način prikazuju prirodno i kulturno-povijesno bogatstvo Učke i Ćićarije, što ih čini zanimljivim svim generacijama.

Uz interpretacijski centar, na Poklonu su smješteni i suvenirnica, caffe bar, konferencijski centar, velika učionica podijeljena na četiri cjeline koje simboliziraju četiri godišnja doba, a koja je namijenjena provođenju edukacijskih programa s najmlađim posjetiteljima.
Centar za posjetitelje Poklon otvoren je svakodnevno, tijekom cijele godine.

CJENIK ULAZNICA

 

Ulaznica u multimedijalni interpretacijski postav Centra za posjetitelje 1, 2, 3, 11 i 12 mj. 4, 5, 6, 7, 8, 9 i 10 mj.
djeca do 7 godina i osobe s invaliditetom gratis gratis
djeca od 7 do 18 godina

 

4 EUR

 

5,5 EUR

odrasli

 

6 EUR

 

10 EUR

umirovljenici i studenti

 

4 EUR 

 

6 EUR

djeca u organiziranom posjetu u grupi

 

3 EUR

 

4 EUR

odrasli u organiziranom posjetu u grupi

 

4,5 EUR

 

8,5 EUR

Projekt izgradnje Centra za posjetitelje Poklon

Centar za posjetitelje Poklon izgrađen je u sklopu projekta Učka 360°. Riječ je o projektu Javne ustanove Park prirode Učka i partnera – Općine Kršan i Udruge BIOM, kojim su predviđeni izgradnja i opremanje Centra za posjetitelje Poklon te još 4 objekta (3 volonterskoinformacijska centra u Rovozni, Podmaju i Lovranskoj Dragi te interpretacijskog centra u nekadašnjoj školi Šušnjevica), razvoj inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini te unaprjeđenje i proširenje postojećih edukativnih programa Parka prirode Učka.

Ukupna vrijednost Projekta Učka 360° je 49.907.256,75 kuna, od čega su 38.541.982,09 kuna ukupni prihvatljivi troškovi. Projekt sufinanciraju Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711,97 kuna, dok su ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali Ministarstvo zaštite okoliša i energetike iz državnog proračuna i partneri.

Opći cilj projekta je unaprjeđenje sustava posjećivanja i edukacije u Parku prirode Učka u svrhu održivog korištenja prirodne baštine, dok su specifični ciljevi povećanje privlačnost i raznolikost sadržaja PP Učka razvojem infrastrukture i programa za posjetitelje te podizanje razine znanja posjetitelja o Parku prirode Učka kroz unaprjeđenje edukativne komponente u programima posjećivanja.

Centralno mjesto projekta je izgradnja Centra za posjetitelje Poklon koje će se realizirati rekonstrukcijom i prenamjenom stare gospodarske zgrade u moderan višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno upravnim sadržajima. Kroz projekt realizirani sadržaji Parka stvorit će uvjete za otvaranje novih radnih mjesta, unaprijedit će turističku ponudu, doprinijeti produljenju turističke sezone i ukupnom društveno-gospodarskom razvitku destinacije.

Aktivnosti

Info

9

Adresa:
Poklon 8, 51410 Opatija

Radno vrijeme:
pon-ned 9.00 – 19.00

Kontakt:
info@pp-ucka.hr
051 770 100

Kontakt za grupe:
info@pp-ucka.hr

Kontakt za školske grupe:
astojakovic@pp-ucka.hr
051 770 165

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Skip to content