Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Dužina: 17 km
Kategorija: srednje
Podloga: 100% makadam
Trajanje: do 2 sata
Pozicija: zapadni obronci Učke
Polazak: Mala Učka 988 m/n.v.
Cilj: Mala Učka 988 m/n.v.
Visinska razlika: 200 m

Idealna staza za rekreativce, početnike i za one koji žele provesti vrijeme vozeći bicikl stazama s prekrasnim pogledom na Istru i Kvarner.

Staza počinje iz sela Mala Učka makadamskom cestom prema Veloj Učki. Nakon 500 m skreće lijevo u pravcu Bodaja s kojeg se pruža prekrasan pogled prema krajobrazima središnje Istre i vrhu Učke. Od vrha Bodaj staza vodi istim putem nazad prema Maloj Učki.

Preuzimanje brošure Učka Bike

Preuzimanje GPX traga

Preuzimanje KML traga

m/n.v. km
Mala Učka 0
lijevo 990 0,5
lijevo 880 2,3
ravno 850 6,7
ravno 860 7,2
Bodaj 900 8,5
desno 880 14,7
cesta V. Učka – M. Učka desno 990 16,5
Mala Učka 1000

17,0

 

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content