Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Sve publikacije u izdanju JU Park prirode Učka dostupne su u suvenirnici Centra za posjetitelje Poklon.

 

OUTDOOR VODIČ PARKA PRIRODE UČKA

Učka svojim zemljopisnim položajem, konfiguracijom terena i izgrađenom infrastrukturom pruža izvrsne uvjete za aktivan boravak u prirodi. Ovaj vodič namijenjen je svim rekreativcima, entuzijastima i zaljubljenicima u prirodu te sadrži informacije korisne planinarima, biciklistima, trkačima i penjačima koji planiraju posjet Parku prirode Učka. U vodiču možete pronaći osnovna obilježja staza i lokacija za vaše najdraže rekreativne aktivnosti, ali i informacije o poučnim i tematskim stazama Parka te ostale korisne informacije za siguran boravak u prirodi. Kako bi Vaš posjet protekao kvalitetno i bezbrižno, uz ovaj vodič preporučamo korištenje Turističko-planinarskog zemljovida Parka prirode Učka, kao i Učka bike brošure s mapom svih biciklističkih staza.

Autori: Elvir Suljić, Park prirode Učka

Godina izdanja: 2021.

 

ORNITOLOŠKI VODIČ PARKA PRIRODE UČKA

Bogatstvo faune ptica nekog područja ovisi o raznolikosti staništa. Upravo zbog toga Park prirode Učka svojim osebujnim reljefom, velikom raznovrsnosti staništa i klimatskim uvjetima pruža utočište i dom za preko 170 zabilježenih vrsta ptica. Na području Parka možete promatrati njihovo ponašanje i raznorodnost tijekom cijele godine. Specifičnost ovog područja i njegova netaknuta priroda omogućava potpun doživljaj susreta s mnogim ugroženim i zaštićenim vrstama kao što su suri orao, sivi sokol, orao zmijar, gorski zviždak, kao i ostalim vrstama koje su potencijalno ugrožene na europskom i lokalnom nivou. Uz ovaj vodič, za ugodnije i sigurnije promatranje ptica preporučamo korištenje Turističko-planinarskog zemljovida Parka prirode Učka.

Autori: Ivan Budinski, Iva Šoštarić, Kristina Romanjek, Tibor Mikuska

Godina izdanja: 2021.

 

GEOLOGIJA PARKA PRIRODE UČKA

Kad pogledate prema gorskim masivima Ćićarije i Učke s nekog od vidikovaca ili dok se vozite kroz tunel Učka, vjerojatno ne razmišljate o tome zašto su ta područja tako impozantna i toliko viša od susjednih ili kako su i gdje nastale stijene od kojih su izgrađena. Pa čak i dok se šećete nekom od planinarskih staza ili dok se vozite biciklom po nekoj od biciklističkih staza u Parku prirode Učka, vjerojatno ne razmišljate kako je nastao taj neponovljiv reljef i koliko je za to trebalo vremena. Ovu smo knjigu napisali kao geolozi kako bismo vam približili spoznaje o dinamici našeg jedinstvenog planeta Zemlje, objasnili kada, kako i gdje su nastale stijene od kojih je izgrađen Park i šire područje oko njega te kada su, kako i zašto te stijene došle u svoj današnji položaj.

Autori: Igor Vlahović i Bojan Matoš

Godina izdanja: 2021.

 

FLORULA MONTIS MAJORIS – FOTOGRAFSKI VODIČ KROZ FLORU UČKE

Park prirode Učka zbog svog geografskog položaja i raznolikosti klime predstavlja jedan od najznačajnijih botaničkih lokaliteta. Upravo zbog toga Učka ima vrlo dugu i bogatu tradiciju botaničkih istraživanja. Svaka biljka vezana je za svoje prirodno stanište, a upravo velika raznolikost staništa omogućuje opstanak brojnih rijetkih i ugroženih biljaka koje se nalaze na području Parka prirode Učka. Florula Učke obuhvaća čak oko 2000 svojti, a kroz vodič upoznat ćete izdvojene značajne biljne vrste na području Parka koje možete promatrati.

Autor: Boštjan Surina

Godina izdanja: 2021.

 

 

VODIČ ZA LEPTIRE PARKA PRIRODE UČKA

Leptiri pripadaju najbrojnijoj skupini organizama na Zemlji – kukcima. Svojim prekrasnim bojama oduvjek su privlačili pažnju promatrača i predstavljali simboliku življenja i radosti. Bogatstvo faune leptira ovisi o kvaliteti staništa te raznolikosti flore određenog područja. Livade Učke i Ćićarije osebujnom florom i zaštićenom prirodom pružaju dom za oko 263 zabilježenih vrsta leptira. Najzanimljivije vrste koje možete promatrati na livadama i travnjacima Učke i Ćićarije, a ugrožene su na europskom nivou, odnose se na vrste gorski plavac, crni apolon, bjelokrili planinski okaš, močvarni debeloglavac – značajna vrsta koja obitava na vlažnijim tipovima travnjaka te vrste od posebnog značaja za ekološku mrežu Europske unije, Natura 2000 – danja medonjica i močvarna riđa.

Autori: prof. dr. sc. Mladen Kučinić; Marta Blažević, mag. biol. oecol.; Gorana Obrovac, mag. biol. oecol.

Godina izdanja: 2021.

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content