Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Na istarskom poluotoku, najvećem poluotoku Jadranskog mora nalazi se iznimno slikovit planinski greben Učke kojim prolaze brojne planinarsko-izletničke staze, regionalna obilaznica Istarski planinarski put, te nekoliko staza dugog hodanja: međunarodna Via Dinarica, državna Croatian Long Distance Trail i Via Adriatica – staza koja povezuje sve priobalne planine Hrvatske. Unatoč̌ tome, na poluotoku ne postoji primjereno planinarsko sklonište, pa se upravo ovim projektom predlaže njegova izgradnja na planinskom masivu Učke.

Objekt je predviđeno postaviti/izgraditi na pomno odabranom mjestu na slikovitom travnatom planinskom grebenu pored vrha Kremenjak odakle se pružaju fascinantni pogledi na širu okolicu.

 

Pravila ponašanja u Parku prirode Učka

  • Otpad odlažite u za to predviđene spremnike
  • Ne uznemiravajte i ne ometajte životinje
  • Ne uništavajte i ne oštećujte biljke i gljive
  • Ne stvarajte buku, nego uživajte u zvukovima prirode

Zabranjeno je odlagati otpad izvan za to predviđenog i označenog mjesta

Zabranjeno je ložiti vatru izvan naselja i/ili mjesta koja su posebno označena i određena za tu namjenu

Zabranjeno je namjerno brati, rezati, sjeći, iskopavati, sakupljati ili uništavati jedinke strogo zaštićenih biljaka, gljiva, lišajeva i algi iz prirode u njihovom prirodnom području rasprostranjenosti

Zabranjeno je voziti i/ili parkirati vozila i bicikle izvan površina namijenjenih za vožnju ili parkiranje

Zabranjeno je kampirati, odnosno logorovati, izvan za to predviđenih i označenih mjesta

Zabranjeno je oštećivati, uništavati ili odnositi sige i živi svijet speleoloških objekata kao i fosilne, arheološke i druge nalaze

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content