Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Park prirode Učka nalazi se u zapadnom dijelu Republike Hrvatske, na istočnoj strani istarskog poluotoka. Područje Parka dobro je cestovno povezano s Istarskim poluotokom i Kvarnerskim područjem. Od cestovnih pravaca valja istaknuti brzu cestu “Istarski ipsilon” koja tunelom kroz Učku povezuje Istru sa mrežom autocesta Hrvatske, zatim državnu cestu duž istarske obale te ”staru” županijsku cestu preko Učke koja posjetitelje iz Istre i s Kvarnera dovodi na prijevoj Poklon (922 m), u samo središte Parka gdje se nalaze Centar za posjetitelje Poklon te Uprava parka.

Blizina dva međunarodna aerodroma, Rijeka i Pula, kao i morskih luka, upotpunjuje dobru povezanost Parka s Hrvatskom i Europom. Od većih gradova u blizini Parka nalazi se Rijeka, naselja Opatijske rivijere (Opatija, Lovran, Mošćenička Draga i Matulji), a u Istri Buzet, Pazin i Labin te nešto udaljeniji Umag, Poreč, Rovinj i Pula.

Dolazite li automobilom iz pravca Rijeke i Zagreba, nastavite brzom cestom prema tunelu Učka (Pula, Poreč itd.) te zatim skrenite na izlazu Veprinac. Tada ćete stići na staru županijsku cestu koja će vas dovesti u Park.

Dolazite li automobilom iz pravca Istre, prije ulaza u tunel Učka, pored benzinske postaje INA skrenite desno i pratite signalizaciju koja će vas dovesti na staru županijsku cestu, odnosno u središte Parka prirode Učka.

U Park možete stići i iz obližnjih mjesta na Liburnijskoj obali, koja su udaljena 30-tak minuta vožnje:

Ičići – skrenite s glavne prometnice lijevo, pored dućana i vozite se kroz naselje Poljane do Veprinca i zatim slijedite smeđu signalizaciju koja će vas dovesti u Park.

Matulji – iz centra mjesta krenite prema naselju Bregi i Veprincu i zatim slijedite smeđu signalizaciju koja će vas dovesti u Park.

 

Nedjeljom i praznikom dolazak u Park moguć je i autobusom iz Opatije u dva termina, a vozni red linije 34 možete pronaći ovdje.

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content