Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Projekt planinarskog skloništa i promatračnice za ptice “Izvaljeno jaje u gnijezdu” na Učki arhitekta Ivana Juretića odabran je od strane danskog fonda zaposlenika “Employee Foundation” VKR grupe između ostalih europskih projekata za realizaciju i osigurano njegovo financiranje u iznosu do 225.750,00 eura.

Kao i u nekim drugim europskim zemljama u hrvatskim planinama postoji tradicija izgradnje planinarskih skloništa. Ovo je naročit tip manjeg uvijek otvorenog objekata koji su građeni i održavani uglavnom na volonterskoj osnovi uz potporu donatora, na raspolaganju izletnicima, u prirodi nude zaklon i zaštitu od vremenskih nepogoda najčešće na udaljenim i vozilom nepristupačnim lokacijama.

Na istarskom poluotoku, najvećem poluotoku Jadranskog mora nalazi se iznimno slikovit planinski greben Učke kojim prolaze brojne planinarsko-izletničke staze, regionalna obilaznica Istarski planinarski put, te nekoliko staza dugog hodanja: međunarodna Via Dinarica, državna Croatian Long Distance Trail i Via Adriatica – staza koja povezuje sve priobalne planine Hrvatske. Unatoč̌ tome, na poluotoku ne postoji primjereno planinarsko sklonište, pa se upravo ovim projektom predlaže njegova izgradnja na planinskom masivu Učke.

Područje planine Učka zaštićeni je Park prirode između ostalog s bogatom ornitofaunom sa zabilježenih više od 170 vrsta ptica, poznat po preletima jedne od najvećih ptica na svijetu s rasponom krila gotovo do 3 metra – bjeloglavog supa, koji se ovdje može redovito promatrati. U neposrednoj blizini nalazi se i prvo hranilište u Hrvatskoj za ove ptice. Ova činjenica potaknula je zamisao da se ovo planinarsko sklonište gradi istovremeno u funkciji promatračnice za ptice i prostora za edukaciju o ovoj bogatoj prirodoslovnoj temi.

Izvaljeno jaje u gnijezdu – projekt planinarskog skloništa i promatračnice za ptice Kremenjak na Učki je poduprt od zaklade Employee Foundation VKR Grupe

Objekt je predviđeno postaviti/izgraditi na pomno odabranom mjestu na slikovitom travnatom planinskom grebenu pored vrha Kremenjak odakle se pružaju fascinantni pogledi na širu okolicu.

Arhitektura će se nadovezati na spomenute teme, zamišljen je u pejsaž skladno uklopljen objekt ovoidne forme koja se sastoji od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo unutar kojega je manja kompaktna jajolika forma objekta koja pak parafrazira raspuknuto, izvaljeno jaje… Između vanjske opne i samoga objekta smješteno je stubište kojim se pristupa terasi/krovu koji podcrtava funkciju promatračnice, s kojeg se pružaju pogledi na Učku, Kvarnerski zaljev, otoke Cres i Lošinj, te istarski poluotok. Vanjska opna od grana u jednoj mjeri skriva i objekt i promatrača, ali istovremeno nudi mogućnost pogleda prema van. Sklonište je mali objekt površine oko 12 kvadrata, kapaciteta od 4 do 6 ležajeva, pruža dobru zaštitu od meteo uvjeta, kiše i jakog vjetra, te omogućava siguran zaklon. Sklonište će biti realizirano u skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski neovisno, sa stvarnim i metaforičkim naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i klime.

 

 

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content