Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Dužina: 52 km
Kategorija: teško
Podloga: 40% asfalt, 60% makadam
Trajanje: 4.5 sati
Polazak: Lovran 0 m/n.v.
Cilj: Lovran 0 m/n.v.
Visinska razlika: 1019 m

Ovo je staza za bicikliste koji su spremni iz sebe izvući i posljednju kap energije kako bi savladali uspone od razine mora do čak 1019 m/n.v., a nakon toga i ekstremni spust makadamskim putem. Krećete iz Lovrana i ugodnom se vožnjom, uz tipični mediteranski krajolik, vozite do Mošćeničke Drage i Mošćenica, primorskog srednjovjekovnog gradića čiju prošlost pratimo još od vremena Liburna. Dok se uspinjete prema Sv. Jeleni, pruža vam se divan pogled na Opatijsku rivijeru, Kvarnerski zaljev i otoke. Ta vas slika prati sve do prijevoja Bodaj, s kojega se otvara prekrasan vidik na cijeli greben Učke. Staza se nastavlja do sela Mala Učka, najvišeg ruralnog naselja u Istri. Nakon Male Učke spuštate se do kvarnerskog ulaza tunela Učka te dalje prema Tuliševici. Nakon što izađe na cestu Lovran – Lovranska Draga staza se polako počinje spuštati prema Lovranu gdje nakon 52 km stižete do polazne točke. Zavrijedili ste sve čestitke i ugodan odmor u gradu maruna i trešanja, u Lovranu.

Preuzimanje brošure Učka Bike

Preuzimanje GPX traga

Preuzimanje KML traga

m/n.v. km
Lovran (hotel Excelsior) 0 0
Medveja 0 3,0
Kraj 80 6,0
Mošćenička Draga desno 10 8,0
Mošćenice 165 11,0
Sv. Jelena desno 360 14,2
završetak asfalta 500 16,0
desno 730 17,0
lovačka čeka lijevo 680 20,2
Bodaj 900 21,7
desno 880 27,7
desno 990 29,0
Mala Učka ravno 1000 29,6
prijevoj 1020 32,6
tunel Učka desno 500 39,3
asfaltirana cesta lijevo 550 44,0
Liganj ravno 310 48,0
Lovran 0 52,0

 

 

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content