Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Tijekom godine na području Parka prirode Učka održava se niz sportskih natjecanja i utrka.

“100 MILJA ISTRE”

Međunarodna ultratrail utrka, jedina hrvatska stomajlerica, koja jednim svojim dijelom prolazi kroz Park prirode Učka, točnije preko Vojaka te završava u Umagu. Održava se u travnju.

http://www.istria100.com/hr/

Organizatori: SRK Alba i SD Trickeri

 

„INOV8 IstraTrek“

Trekking utrka koja jednim svojim dijelom prolazi kroz zapadne obronke Parka prirode Učka.

http://www.istratrek.srk-alba.hr/

Organizatori: SRK Alba i SD Trickeri

 

“UČKA TRAIL”

Učka Trail je trail running natjecanje, ali i svojevrsno putovanje kroz zaštićeni prirodni krajolik Parka prirode Učka, koje vam pruža mogućnost da vidite i doživite mjesta u kojima su povijest, tradicija, mitologija i drevne legende isprepletene sa prirodnim ljepotama čineći tako ovo natjecanje posebnim i nezaboravnim.  Učka trail jedinstveni je spoj mora i planine, mediteranske klime, raznolike šumske vegetacije, plavog i zelenog, sa predivnim pogledima na Kvarnerski zaljev i otoke te Istru na zapadu.

http://www.kvarnertrails.com/

Organizator:  Društvo za sportove u prirodi AD NATURA

BRDSKA UTRKA “UČKA VERTICAL”

Učka Vertical je brdska utrka čiji je start u Medveji, a cilj na Vojaku. Inače, brdska utrka Učka Vertical preteča je nekadašnje utrke Medveja-Vojak koju je četiri godine organizirao AK Sljeme iz Zagreba.

Organizator:  Društvo za sportove u prirodi AD NATURA

MTB UČKA MARATON

MTB Maraton Učka je uvršten među 10 utrka Svjetskog kupa (UCI Mountain Bike Marathon Series) koje se boduju za Svjetski kup. Start i završetak utrke je u Lovranu, a trasa vodi kroz Park prirode Učka.

Organizator: BBK „Marun“

“GIRO DI MARUNADA”

Giro di marunada dugogodišnja je biciklijada koja bicikliste vodi kroz stoljetne šume maruna, a održava se za vrijeme Marunade. Start je u Lovranu, biciklira se preko Lignja do Lovranske Drage, a završava u Dobreću.

Organizator: BBK „Marun“

“Cro Race”

https://www.crorace.com/

 

“Učka Drito Zdolun”

http://www.srk-alba.hr/index.php/ucka-drito-zdolun/

 

“Marun Trek”

 

“Trofej Učka”

 

Učka MTB CLIMB

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content