Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

DOBRO DOŠLI NA VIRTUALNU IZLOŽBU “UČKA 360° – STARA PLANINA U NOVOM RUHU”!!!

Novo ruho Parka prirode Učka, realizirano kroz projekt Učka 360°, predstavlja uspješnu priču i primjer dobre prakse koji pokazuje kako je iskorištavanjem financiranja iz fondova Europske unije moguće dostići cilj i materijalizirati ideju koja doprinosi dobrobiti društva stvaranjem dodatne vrijednosti. Od prvih ideja je prošlo više od 15 godina, a u međuvremenu su se kontinuiranim radom postavljali svi preduvjeti za provedbu, dok se prava prilika otvorila prijavom na poziv „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ kojom su se osigurala sva potrebna sredstva. Ovu priču od 360 stupnjeva pomogli su napisati brojni suradnici, trenutni i bivši djelatnici Javne ustanove, dva projektna partnera, pripadnici lokalne zajednice i mnoge udruge koje se bave zaštitom prirodnih vrijednosti i promicanjem kulturne baštine i tradicijskog načina života, a rezultati su mnogobrojni. Predivne i voljene planine Učka i Ćićarija, njihov zaštićeni krajolik i vrijednosti, zaista su ovim projektom valorizirane kao atraktivna mjesta očuvane prirodne izvornosti, specifičnih karakteristika, kao stanište mnogih vrsta te dom čovjeku kroz tisućljeća, a sve kroz održive prakse korištenja i posjećivanja koja suvremenom turistu pružaju rekreaciju, opuštanje i edukaciju, a lokalnoj zajednici doprinos društveno-gospodarskom razvoju područja.

U središtu ovog kapitalnog projekta bila je transformacija zgrade starog peradarnika u višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno-upravnim sadržajima, čime se u cijelosti unaprijedio sustav posjećivanja Parka prirode Učka na spoju dviju županija. Idejni projekt Centra za posjetitelje nastao još 2010. godine danas je pretočen u stvarnost te je Centar, za kojega kažu da je jedan od najljepših u Europi, mjesto gdje posjetitelji mogu dobiti sve osnovne informacije o Parku i krenuti u njegovo istraživanje, čime je dosanjan san i vizija Poklona kao pravog srca Parka. Time je projekt dao javnoj ustanovi koja upravlja zaštićenim područjem veliki poticaj i odskočnu dasku za daljnji rad, a svakom posjetitelju, lokalnom ili iz dalekih krajeva, mogućnost doživljaja cjelokupne vrijednosti ovog područja, čime se doprinosi i povećanju osviještenosti te očuvanju prirode.

Osim izgradnje i opremanja Centra, provedene su i mnoge druge aktivnosti razvoja posjetiteljske infrastrukture poput izgradnje tri volontersko-informacijska centra, uspostavljanja eko-muzeja, razvoja novih edukativnih programa i tematskih sadržaja, obnove turističke signalizacije, tiskanja promotivnih i poučnih materijala, uspostavljanja mrežnog sustava, kao i povećanje kapaciteta javne ustanove. Ono što je u srži projekta svakako je primjerena interpretacija vrijednih prirodnih fenomena, kulturne baštine, održivog načina života na planini, geološke i biološke raznolikosti te bogate povijesti Učke i Ćićarije.

U našoj virtualnoj galeriji pogledajte kako se odvijao proces i kako izgledaju rezultati.

[Za otvaranje galerije, potrebno je kliknuti na fotografiju. Nakon otvaranja galerije, možete listati fotografije.]

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content