Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Dužina: 25,7 km
Kategorija: teško
Podloga: 85% makadam, 15% asfalt
Trajanje: do 3 sata
Pozicija: Istočni obronci Učke i Ćićarije
Polazak: Planinarski dom na Poklonu 925 m/n.v.
Cilj: Planinarski dom na Poklonu 925 m/n.v.
Visinska razlika: 267 m

Ova je staza za one bicikliste i rekreativce koji imaju dovoljno vozačkog umijeća i snage za ekstremne uspone i spustove. Staza vodi kroz prirodoslovno najzanimljivije lokalitete na Ćićariji. Uz nekoliko kratkih usputnih stanki možete uživati u ljepoti i bogatstvu prirode koja vas okružuje. Tipična planinska flora pratit će vas sve do ulaska u gustu bukovu šumu ispod vrhova Velog i Malog Planika. Veliki Planik je inače i najviši vrh Ćićarije s kojeg se pruža pogled koji seže miljama daleko prema Alpama te Velebitu i planinama riječkog zaleđa. Poslije Velog Planika staza se laganim spustom nastavlja dalje prema kući Bončić. Tu započinje ekstremni spust prema asfaltnoj cesti Veprinac – tunel Učka. Novi uspon vodi prema Poklonu gdje završava ova zahtjevna ruta. Na kraju, zaslužili ste i naše čestitke.

Preuzimanje brošure Učka Bike

Preuzimanje GPX traga

Preuzimanje KML traga

m/n.v. km
Poklon 925 0
stari peradarnik desno uzbrdo makadamom 925 0,2
skretanje za Ravne staje lijevo 940 0,6
Gospin dol desno 940 3,6
pod Gradac lijevo 980 5,4
Senožet desno 1000 6,5
prijevoj 1200 7,8
kuća Bončić 1000 10,5
desno 950 11,1
dolazak na cestu desno 900 12,7
skretanje za Mahenac lijevo 840 18,2
skretanje za Vela Sapca ravno 18,4
L.K. Brdo ravno 825 19,3
dolazak na asfalt desno 720 22,1
skretanje za Hotel INA ravno 900 24,7
Poklon 925 25,7

 

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content