Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Naziv projekta: Učka bez plastike / PLASTIC FREE ZONE 

Donator: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Cilj projekta: Opremanje Ustanove opremom koja omogućava smanjenje stvaranja otpada (pogotovo od jednokratnih plastičnih proizvoda); te provođenje javne promotivne kampanje kojom će se informirati javnost o ciljevima i svrsi akcije, problemima plastičnog onečišćenja i važnosti maksimalnog ograničenja korištenja jednokratne plastike.

Opis projekta: U sklopu projekta “Učka bez plastike“ Javna ustanova Park prirode Učka uvela je niz mjera koje doprinose ograničenju korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda te je provela informativno-promotivnu kampanju s ciljem podizanja svijesti šire javnosti u vezi štetnosti plastike u prirodi te raznih rješenja za smanjenje upotrebe plastike u svakodnevnom životu.

Tako je kroz projekt Ustanova opremila prostorije Centra za posjetitelje Poklon opremom potrebnom za odvojeno prikupljanje otpada, odnosno centralnim punktovima za bacanje smeća s više pretinaca te komposterom za biootpad. Za potrebe događanja koji se održavanju u Centru za posjetitelje, kao i za rad suvenirnice te café bar-a, nabavljeni su pribor za jelo, vrećice, čaše i poklopci za kavu za van od biorazgradivih matrijala (karton, papir, bioplastika). Za svakodnevni rad djelatnika Parka nabavljene su višekratne, staklene boce za vodu koje ujedno služe i kao promotivni materijali projekta. Za potrebe promocije i vidljivosti nabavljene su i majice te platnene vrećice kojima se promovira izbjegavanje plastičnih jednokratnih vrećica. S ciljem informiranja posjetitelja o cilju i aktivnostima projekta, izrađene su brošure “Učka bez plastike”, a kroz komunikacijske kanale Parka se kroz razne objave dodatno doprinijelo vidljivosti projekta i informiranju javnosti.

Edukacija posjetitelja se kroz projekt provela i organiziranjem događanja koji je bio posvećen tematici štetnosti plastike kroz razne aspekte i mogućnosti smanjenja stvaranja otpada u svakodnevnom životu. U sklopu događanja je 15. listopada 2022. u Centru za posjetitelje Poklon proveden eduaktivan i informativan program, namijenjen svim generacijama, a obuhvatio je dječju predstavu “Plastika fantastika” s radionicom recikliranja, dva stručna predavanja (teme: istraživanja mikroplastike i odvojeno prikupljanje otpada na otoku Krku) te radionicu kompostiranja u kućnim uvjetima.

Nositelj projekta: Javna ustanova Park prirode Učka

Partneri na projektu: /

Vremensko trajanje projekta: 8.6.2022.-31.12.2022.

Financijska vrijednost projekta: ukupna vrijednost projekta je 63.617,18 HRK (bez PDV-a), proračun JU PP Učka iznosi 12.723,44 HRK (bez PDV-a)

Aktivnosti

Park prirode Učka postao je Park bez plastike

Park prirode Učka postao je Park bez plastike

U Centru za posjetitelje Parka prirode Učka, danas, u subotu 15. listopada, održano je događanje „Učka bez plastike“. Događanje je organizirano u središtu Parka prirode Učka, koji je postao „Park bez plastike“. Cilj događanja bilo je podizanje svijesti o štetnosti plastike, kao i informiranje posjetitelja o mogućnostima smanjenja stvaranja otpada u svakodnevnom životu.

[NAJAVA] Događanje “Učka bez plastike”, 15. 10. 2022.

[NAJAVA] Događanje “Učka bez plastike”, 15. 10. 2022.

U subotu, 15. listopada, u Centru za posjetitelje Poklon, održat će se događanje “Učka bez plastike”.

Pripremili smo bogat program koji uključuje predstavu za djecu, predavanja i radionice: Cilj događanja je podizanje svijesti o štetnosti plastike i mogućnostima smanjenja stvaranja otpada u svakodnevnom životu.

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content