Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Projekt Still Water RevivalNaziv projekta: Still Water Revival – Restoring and conserving still water ecosystems of Mediterranean karst mountains / Still Water Revival – obnavljanje i očuvanje malih slatkovodnih ekosustava krških planina u Mediteranu

Donator: DIMFE – Donors Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems

Cilj projekta: Obnoviti slatkovodne ekosustave na hrvatskim krškim planinama kako bi se podržalo očuvanje bioraznolikosti, ali i ljudske aktivnosti na ovim područjima.

Opis projekta: Vodena tijela na krškim planinama nastajala su većinom kroz čovjekovu aktivnost, s obzirom da su bili izvor vode za čovjeka i njegovo “blago”, ali su ujedno i žarišne točke bioraznolikosti kao izvor vode za divlje vrste na ovom području. No, ovi su ekosustavi visoko ovisni o održavanju pa su zbog dugogodišnjeg neodržavanja i neadekvatnog korištenja danas velikim dijelom gotovo posve zapušteni. Posljednjih nekoliko desetljeća planinski dijelovi Hrvatske suočeni su s napuštanjem tradicionalnih stočarskih praksi, a ruralna područja pogođena su iseljavanjem te su lokve i bunari bez prikladnog upravljanja prepušteni sukcesiji i konačno nestajanju. Posljedica tog trenda je gubitak bioraznolikosti zbog utjecaja kojeg ovi ekosistemi imaju na vrste kao što su vodozemci i vodeni kukci, kao i na vrste koje ih koriste kao izvor vode za piće. Gubitak lokvi i bunara utječe i na stočare jer otežava uvjete za držanje stoke na udaljenim područjima jer je voda kao presudan resurs sve nedostupnija. Osim što nedostatak vode uzrokuje nestanak stoke s planina, posljedično izostanak ispaše dovodi do sve brže sukcesije i zarastanja travnjaka čime ovo stanište nestaje te se time smanjuje bioraznolikost. Projekt se bavi svim ovim izazovima te donosi rješenja kroz strateški pristup, procjenu aktualnog stanja ovih ekosistema, razvoj metodologije za određivanje prioriteta te konačno kroz obnovu onih lokvi i bunara za koje se utvrdi da predstavljaju najviši prioritet.

Nositelj projekta: Udruga BIOM

Partneri na projektu: PP Učka, Udruga 4 Grada Dragodid, Hrvatske šume, NP Sjeverni Velebit, PP Biokovo, MINGOR, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Vremensko trajanje projekta: 1.4.2022. – 31.3.2025. (36 mjeseci)

Financijska vrijednost projekta: 664.910,00 EUR

Aktivnosti

U CZP POKLON ODRŽANA RADIONICA OBNOVE LOKVI

U CZP POKLON ODRŽANA RADIONICA OBNOVE LOKVI

U četvrtak, 18. svibnja, održana je radionica obnove lokvi za djelatnike Parka prirode Učka. Svoja iskustva na kartiranju lokvi u zaštićenim prostorima, procjeni njihovog stanja i provedbi obnove više krških lokvi i bunara na Dinari podijelili su Mislav Tovarac iz udruge Dragodid i Tomislav Sotinac iz sinjskog ureda udruge BIOM.

pročitajte više
NA MALOJ UČKI OBILJEŽEN DAN PLANETA ZEMLJE

NA MALOJ UČKI OBILJEŽEN DAN PLANETA ZEMLJE

U Parku prirode Učka, u subotu, 22. travnja, obilježen je Dan planeta Zemlje. U sklopu projekta Still Water Revival, organiziran je prigodan program pod nazivom „Kako se ne bojati divljine“, namijenjen učenicima, roditeljima i učiteljima škola članica Mreže škola Parka prirode Učka.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content