Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Želite li doživjeti čari i ljepote Učke i Ćićarije uz stručno vodstvo, te organizaciju vašeg posjeta Parku prirode Učka prepustiti iskusnima, obratite se nekoj od turističkih agencija ili Javnoj ustanovi “Park prirode Učka”.

Javna ustanova “Park prirode Učka” svojim posjetiteljima nudi mogućnost stručnog vođenja koje provode djelatnici Parka.

Usluga vođenja u Parku prirode Učka koja podrazumijeva stručno vođenje i tumačenje iznosi:

  • za grupu do 10 osoba: 100 €/753,45 kn po grupi;
  • za grupu iznad 10 osoba: 10 €/75,35 kn po osobi.

Ukoliko želite upoznati Učku i Ćićariju kroz priču i šetnju, a uz pratnju djelatnika Parka, kontaktirajte nas na info@pp-ucka.hr i ugovorite termin, minimalno 7 dana unaprijed.

Prijevoz posjetitelja nije u organizaciji Javne ustanove “Park prirode Učka”.

 

PARK PRIRODE UČKA NUDI SLJEDEĆE TURE OBILASKA PARKA :

  1. POKLON – VOJAK – POUČNA STAZA “PLAS” – POKLON
  2. LAND-ART STAZA “STRAŽICA-SAPAĆICA”

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content