Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Naziv projekta: IZVALJENO JAJE U GNIJEZDU – planinarsko sklonište i promatračnica za ptice Kremenjak na Učki

Donator: VKR Holding A/S

Opis projekta: Projekt planinarskog skloništa i promatračnice za ptice “Izvaljeno jaje u gnijezdu” na Učki arhitekta Ivana Juretića, predstavlja koncept koji objedinjuje planinarsko sklonište i promatračnicu za ptice, čime se povezuju obilježja mikrolokacije projekta u zaštićenom području Parka prirode Učka. Naime područje južnog dijela Parka, u blizini vrha Kremenjak, karakterizira razvijena mreža planinarskih puteva, bogata ornitofauna i nedostatak planinarskih objekata. Projekt planinarskog skloništa/promatračnice usmjeren je prema širem krugu populacije, svrha mu je privući ljude u prirodu, poziv k dijalogu i identifikaciji s prostorom planine. Funkcijom skloništa omogućiti će sigurniji boravak u planini i privući planinare koji će sada lakše savladavati dugačku dionicu planinarskih staza, funkcijom promatračnice motivirati prirodoslovce i zaljubljenike u ptice, a svojim edukativnim aspektom školsku populaciju i širu javnost zainteresirati za teme planinarenja, boravka na otvorenom, te upoznavanja i proučavanja fantastične prirode koja nas okružuje.

Nositelj projekta: Ivan Juretić, arhitekt

Partneri na projektu: Hrvatski planinarski savez (HPS), Planinarsko društvo/Club alpino (PD/CA) “Elektroistra”, Udruga Biom, Osnovna škola za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, Rijeka

Projekt podupiru: Javna ustanova Park prirode Učka, članice VELUX Grupe, Istarski planinarski savez (IPS), Općina Mošćenička Draga

Vremensko trajanje projekta: 2022. – 2023.

Financijska vrijednost projekta: 225.750,00 EUR

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content