Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Bliži nam se 10. UČKARSKI SAMANJ!

Što smo vam ove godine pripremili, detaljan program i sve pojedinosti vezane za samanj možete pronaći na web stranici Učkarskega samnja www.uckarskisajam.weebly.com

Prijavite se što prije na Šumski lov na blago koji se održava i ove godine. Pravila i načine prijave možete pronaći ovdje: Šumski lov na blago 2016.

Rezervirajte prvu nedjelju u rujnu za Učkarski samanj! Dođite na Poklon i uživajte u bogatom kulturno-zabavnom programu, obilju gastronomskih delikatesa malih proizvođača, družite se i provedite dan u prirodi na Učkarskom zraku!

Ove godine glavni pokrovitelji našeg Samnja su Primorsko-goranska županija, Istarska župnija i Grad Opatija a u realizaciji sajma nam pomažu: BINA ISTRA, OPĆINA MATULJI, OPĆINA LOVRAN, OPĆINA KRŠAN, TZ OPATIJE, TZ LOVRANA, KOMUNALAC OPATIJA, PD KNEZGRAD, PD OPATIJA, VATROGASNA ZAJEDNICA LIBURNIJE, FESTIVAL OPATIJA, POMORSKI RADIO BAKAR, RADIO RIJEKA, RADIO LABIN, KANAL RI, NOVI LIST, RADIO ISTRA i GLAS ISTRE.

PGZ Untitled PATIJA Logo telop Glas Istre_logo_plava tamnija_bez sjene

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content