Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Završio je 10. Učkarski samanj!

Na ovom jubilarnom samnju mogli ste uživati u bogatoj autohtonoj gastronomskoj ponudi našega kraja i upoznati se sa starim običajima  i zanatima, te uživati u domaćoj muzici.

Osim glavnog programa sadržaj se odvijao i u Maloj šumskoj sceni i Učionici u prirodi gdje su najmlađi uživali u predstavi i predavanju, a oni malo stariji u radionicama. Za najodvažnije bila je organizirana igra “Šumski lov na blago”  koja je pobudila natjecateljski duh u istraživanju Učke i Ćićarije.

Kao i inače pripremili smo za Vas fotogaleriju sa Samnja da se prisjetite kako je bilo ili što ste propustili.

 

 

 

IMG_2966 IMG_2961 IMG_2951 IMG_2948 IMG_2931 IMG_2927 IMG_2905 IMG_2896 IMG_2894 IMG_2893 IMG_2887 IMG_2882 IMG_2876 IMG_2870 IMG_2862 IMG_2856 Obitelj MalikiPredstava "Kako je princeza postala žaba"Učionica u prirodi Predstava "Kako je princeza postala žaba" Pčelarska udruga "Učka" Radionica "U svijetu pčela"Radionica "U svijetu pčela"Učionica u prirodiRadionica "Učkarske padine u službi ljepote"Radionica "Učkasrke padine u službi ljepote" Učionica u prirodi _MG_6224 Radionica "Živom hranom do zdravlja i vitalnosti" Učionica u prirodi

IMG_2995 Igra "Šumski lov na blago"IMG_3015IMG_2982 IMG_2974 IMG_2971IMG_3009IMG_3005IMG_2972 IMG_3040 IMG_3046

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content