Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Javna ustanova “Park prirode Učka” i ove godine organizira, osmu po redu, manifestaciju “Učkarski sajam” koja će se održati u nedjelju, 7. rujna 2014. godine na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka.

Učkarski sajam od ove je godine dio “ZERO WASTE” projekta koji za cilj ima smanjiti negativan utjecaj koje manifestacije i događanja imaju na okoliš, odnosno potaknuti organizatore da događanja postanu tzv. događanja s “nula otpada”.

Sukladno ciljevima i zahtjevima projekta, ove su godine svi promidžbeni materijali Učkarskog sajma tiskani na recikliranom papiru, ugostiteljski objekti na sajmu posluživati će jela na biorazgradivim tanjurima od šećerne trske, a za vrijeme trajanja sajma vršiti će se selektivno odvajanje otpada u za to predviđenim tzv. ekološkim otocima koje će pribaviti komunalno poduzeće “Komunalac”.

 

zero waste

 

Ove je godine podignuta i web stranica manifestacije Učkarski sajam na kojoj možete saznati sve o ovogodišnjem programu 8. Učkarskog sajma: www.uckarskisajam.weebly.com

Podsjetimo se i ove godine na Učkarskom sajmu dobrih stvari koje nudi naša tradicija i ne dajmo da padnu u zaborav!

 

image description

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content