Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Ovogodišnji ornitološki kamp na lokvi Rovozna deseti je po redu i traje od 19. kolovoza do 5. listopada. Za to vrijeme ornitolozi iz Udruge BIOM vrše prstenovanje uhvaćenih ptica i to uz pomoć vertikalnih mreža koje su postavljene u blizini najveće trajne lokve u Parku na koju se ptice dolaze okrijepiti. Osim prstenovanja, uhvaćenim pticama se uzimaju mjere poput duljine krila i tjelesne mase. Tijekom prošlogodišnjeg kampa koji je trajao 52 dana uhvaćeno je 1365 jediniki među kojima je bilo 37 različitih vrsta. Najčešće ulovljena ptica bio je crvendać, česta gnjezdarica naših bukovih šuma.

Osim ptica uhvaćenih u mreže bilježeni su i podaci o preletu ptica, a najčešće su to bile grabljivice. U preletu su uočeni suri orao, bjeloglavi sup, škanjac, orao zmijar, a pored lokve crna roda i siva čaplja. To su rijetke preletnice. Na osnovi dosadašnjih podataka nemoguće je reći koliko su učestale, ali vjerujemo da u malom broju svake godine prelete područje Parka.

Kao i svake godine, kamp su posjetiti učenici iz škola članica “Mreže škola” PP Učka koji su aktivno sudjelovali u programu postavljajući mnogobrojna pitanja stručnjaku ornitologu Tomislavu Hudini.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content