Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Tradicionalna Božićna bajka u Parku prirode Učka, održat će se ovaj vikend, od 15. do 17. prosinca, na prijevoju Poklon, ispred istoimenog Centra za posjetitelje. Tijekom tri dana održavanja manifestacije, posjetitelje očekuje pregršt sadržaja za sve generacije u prekrasnom planinskom ambijentu.

Dolazak Djeda Božićnjaka na Poklon, očekuje se u petak, 15. prosinca, u 16 sati. U svojoj kućici na Učki, on će i ove godine darivati najmlađe posjetitelje, a prvi u redu bit će štićenici Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe „Ivana Brlić Mažuranić“ i Caritasovog doma za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“ te Mali Učkari, za koje su Javna ustanova Park prirode Učka i pokrovitelji manifestacije i ove godine pripremili darove koje će im Djed Božićnjak uručiti.

Za sve ostale pripremljeni su pokloni s motivima Parka prirode Učka, koje će roditelji moći, po prigodnim cijenama, kupiti prije odlaska kod Djeda Božićnjaka, u suvenirnici Centra za posjetitelje Poklon. Djeca će se i ove godine moći fotografirati s djedicom te naknadno preuzeti svoje fotografije u Opatiji i Rijeci.

Bozicna bajka u Parku prirode Ucka

Niti ove godine neće izostati vožnja u tradicionalnoj, 80 godina staroj kočiji. Tijekom cijelog trajanja programa bit će organizirane kreativne radionice pod vodstvom Pedagoškog kabineta iz Rijeke, na kojima će najmlađi posjetitelji izraditi vlastite božićne ukrase od prirodnih i biorazgradivih materijala kao što su šumski plodovi, sušeno voće, začini, vuna, filc, drvo, eterična ulja itd. Djeca će naučiti razne tehnike izrade ukrasa, a osim zabavne prirode, ovaj će sadržaj staviti naglasak i na edukativnu komponentu, promovirajući korištenje recikliranih i prirodnih materijala. Na kraju radionice, svako dijete će otići s vlastitim ukrasom koji će krasiti njihovo božićno drvce.

Bozicna bajka u Parku prirode Ucka

U sklopu Centra za posjetitelje djeca će također moći razgledati izložbu „Diverterra“, koja će ih svojim multimedijalnim sadržajima i didaktičkim pomagalima podučiti o proizvodnji hrane, nužnosti odvajanja otpada te održivom korištenju energije. Djeca će tako upoznati razne ekosustave u Hrvatskoj (slatkovodne, šumske, krške, planinske…), ali i klimatske promjene koje utječu na njih te će osvijestiti važnost zaštite prirode i okoliša.

Ucka - Bozicna Bajka

Novitet u ovogodišnjoj ponudi je adventski sajam, na kojem će se, s rukotvorinama i proizvodima, predstaviti 15-ak lokalnih OPG-ova i umjetnika. Bit će to idealna prilika za kupnju originalnih božićnih poklona ili uspomena s Učke.

Za dobru atmosferu pobrinut će se DJ Voljen Korić, a dodatno će je razigrati Martiniuss Cirkus iz Pule koji će tijekom sva tri dana uveseljavati publiku uz niz cirkuskih točaka i animacijskih programa. Klaun Martiniuss će u svoj komični nastup uključiti i djecu, uz balone, trikove, monocikliranje, glazbu, ples i smijeh, a oni koji žele i sami naučiti umijeće žongliranja moći će se okušati u tome na posebnoj radionici. Sve će upotpuniti atraktivni hodači na štulama u svijetlećim kostimima koji će zabavljati male i velike svojim komičnim gegovima.

Za ugostiteljsku i gastronomsku ponudu, u grijanom šatoru, pobrinut će se Lovačko društvo Srnjak iz Lupoglava te Planinski bar.

Tijekom cijelog vikenda, od petka do nedjelje, posjetitelji će moći razgledati interpretacijski postav Centra za posjetitelje Poklon po sniženim cijenama ulaznica, a radno vrijeme bit će prilagođeno trajanju manifestacije (od 9 do 19 sati).

Božićnu bajku u Parku prirode Učka, na prijevoju Poklon, možete posjetiti u petak, od 16 do 19 sati te u subotu i nedjelju od 13 do 19 sati, dok će zabavni program u šatoru potrajati do 22 sata.

Božićnu bajku u Parku prirode Učka podržali su Primorsko-goranska županija, Grad Opatija, Turistička zajednica Kvarnera i Turistička zajednica Grada Opatije.

Ucka - Bozicna Bajka

 

 

RASPORED DOGAĐANJA

Petak, 15. prosinca

16.00 // Dolazak Djeda božićnjaka na Poklon i darivanje štićenika Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe „Ivana Brlić Mažuranić“ i Caritasovog doma za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“ te Malih Učkara

17.00 – 19.00 // Kućica Djeda Božićnjaka (darivanje djece i fotografiranje)

16.00 – 19.00 // Adventski sajam

16.00 – 17.30 // Cirkus Martiniuss: White Light Angels (hodači na štulama)

16.30 – 19.00 // Kreativne radionice (Pedagoški kabinet i Park prirode Učka)

16.00 – 19.00 // Izložba „Diverterra“

16.00 – 22.00 // Ugostiteljska i gastronomska ponuda u grijanom šatoru i Planinskom baru

 

Subota, 16. prosinca

13.00 – 19.00 // Kućica Djeda Božićnjaka (darivanje djece i fotografiranje)

13.00 – 19.00 // Adventski sajam

13.00 – 19.00 // Kreativne radionice (Pedagoški kabinet)

13.00 – 19.00 // Izložba „Diverterra“

15.00 – 16.30 // Cirkus Martiniuss: Radionica žongliranja

17.30 – 19.00 // Cirkus Martiniuss: Flowers (hodači na štulama)

13.00 – 22.00 // Ugostiteljska i gastronomska ponuda u grijanom šatoru i Planinskom baru

 

Nedjelja, 17. prosinca

13.00 – 19.00 // Kućica Djeda Božićnjaka (darivanje djece i fotografiranje)

13.00 – 19.00 // Adventski sajam

13.00 – 19.00 // Kreativne radionice (Pedagoški kabinet)

13.00 – 19.00 // Izložba „Diverterra“

15.00 – 15.40 & 16.00 – 16.40 // Martiniuss klaun

17.30 – 19.00 // Cirkus Martiniuss: White Light Angels (hodači na štulama)

13.00 – 22.00 // Ugostiteljska i gastronomska ponuda u grijanom šatoru i Planinskom baru

 

IZLAGAČI NA ADVENTSKOM SAJMU

OPG Brinj-Zdenko Čendak, Lanišće brinjevac i brinjevo ulje
Obrt MMPS Majcani, Buzet sir i mliječni proizvodi
Udruga Lodrica, Cernik (Čavle) proizvodi od vune, drva, keramike, slastice
OPG Križmanić, Pazin marmelade, povrće, češnjak
OPG Nada Gostović, Kastav med i proizvodi od meda
OPG MIRAI Aromatica, Tinjan ljekovito bilje, čajevi, prirodna kozmetika
OPG Turčinović, Sv. Petar u Šumi pršut i suhomesnati proizvodi
OPG Maćuki-Rumac, Veprinac marmelade, vino, likeri
OPG Vučemilović, Veprinac razni proizvodi od lavande
Obrt KMDesign, Kraljevica unikatni nakit, rukotvorine
Kućna radinost Silvan Bulić, Pićan ručno rađeni predmeti od drva
Obrt Lahko ćemo, Kršan kolači, torte, keksi
OPG Frutko, Pula marmelade, namazi, ajvari
Sol Meus, Umag fritule, palačinke
Obrt Blondi, Vodnjan fritule, šećerna vuna

 

PARKING:

Parkiralište ispred Centra za posjetitelje Poklon bit će zatvoreno zbog održavanja manifestacije. Parking za posjetitelje je na starom parkiralištu, kod Pansiona Učka.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content