Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Tradicionalna Božićna bajka u Parku prirode Učka, održat će se ovaj vikend, od 16. do 18. prosinca, na prijevoju Poklon, ispred istoimenog Centra za posjetitelje. Tijekom tri dana održavanja manifestacije, posjetitelje očekuje pregršt sadržaja za sve generacije u novom, ali prepoznatljivom planinskom ambijentu.

Dolazak Djeda Božićnjaka na Poklon, očekuje se u petak, 16. prosinca, u 16 sati. U svojoj kućici na Učki, on će i ove godine darivati najmlađe posjetitelje, a prvi u redu bit će štićenici Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe „Ivana Brlić Mažuranić“ te Mali Učkari, za koje su Javna ustanova Park prirode Učka i pokrovitelji manifestacije i ove godine pripremili darove koje će im Djed Božićnjak uručiti. Za sve ostale pripremljeni su pokloni s motivima Parka prirode Učka, koje će roditelji moći, po prigodnim cijenama, kupiti prije odlaska kod Djeda Božićnjaka, u suvenirnici Centra za posjetitelje Poklon. Djeca će se i ove godine moći fotografirati s djedicom te naknadno preuzeti svoje fotografije u Opatiji i Rijeci.

Niti ove godine neće izostati vožnja u tradicionalnoj, 80 godina staroj kočiji, a tijekom cijelog trajanja programa bit će organizirane kreativne radionice izrade božićnih ukrasa i čestitki, od recikliranih i prirodnih materijala, u grijanom edukacijskom prostoru Centra za posjetitelje.

Novitet u ovogodišnjoj ponudi je adventski sajam, na kojem će se, s rukotvorinama i proizvodima, predstaviti 15-ak lokalnih OPG-ova i umjetnika. Bit će to idealna prilika za kupnju originalnih božićnih poklona ili uspomena s Učke.

Za dobru atmosferu pobrinut će se DJ Voljen Korić, a dodatno će je razigrati članovi cirkuskog kolektiva Cirkeros, koji će kao Bijele statue i Harlekini, u subotu i nedjelju zabavljati posjetitelje. U nedjelju, 18. prosinca, u 17.30 i 18.30 sati, održat će se fire show, odnosno nastup s vatrom, koji će sigurno zagrijati atmosferu snježne Božićne bajke.

Za ugostiteljsku i gastronomsku ponudu pobrinut će se Lovačko društvo Srnjak iz Lupoglava te Planinski bar, a u grijanom šatoru bit će organizirano i gledanje utakmice hrvatske reprezentacije.

Tijekom cijelog vikenda, od petka do nedjelje, posjetitelji će moći razgledati interpretacijski postav Centra za posjetitelje Poklon po sniženim cijenama ulaznica, radno vrijeme bit će prilagođeno trajanju manifestacije.

Božićnu bajku u Parku prirode Učka, na prijevoju Poklon, možete posjetiti u petak, od 16 do 19 sati te u subotu i nedjelju od 13 do 19 sati, dok će zabavni program u šatoru potrajati do 23 sata.

Božićnu bajku u Parku prirode Učka podržali su Primorsko-goranska županija, Grad Opatija, Turistička zajednica Kvarnera i Turistička zajednica Grada Opatije.

 

RASPORED DOGAĐANJA

Petak, 16. prosinca

16.00 // Dolazak Djeda božićnjaka na Poklon i darivanje štićenika Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe „Ivana Brlić Mažuranić“

16.30 – 19.00 // Kućica Djeda Božićnjaka (darivanje djece i fotografiranje)

16.00 – 19.00 // Adventski sajam

16.00 – 19.00 // Kreativne radionice

16.00 – 23.00 // Ugostiteljska i gastronomska ponuda u grijanom šatoru i Planinskom baru

 

Subota, 17. prosinca

13.00 – 19.00 // Kućica Djeda Božićnjaka (darivanje djece i fotografiranje)

13.00 – 19.00 // Adventski sajam

13.00 – 19.00 // Kreativne radionice

15.00 – 19.00 // Cirkuski kolektiv Cirkeros (Harlekini – žongleri)

16:00 // Prijenos utakmice Hrvatska – Maroko (u šatoru)

13.00 – 23.00 // Ugostiteljska i gastronomska ponuda u grijanom šatoru i Planinskom baru

19.00 – 23.00 // Živa muzika u grijanom šatoru i Planinskom baru

 

Nedjelja, 18. prosinca

13.00 – 19.00 // Kućica Djeda Božićnjaka (darivanje djece i fotografiranje)

13.00 – 19.00 // Adventski sajam

13.00 – 19.00 // Kreativne radionice

15.00 – 18.00 // Cirkuski kolektiv Cirkeros (Bijele statue)

17.30 i 18.30 // Fire show

13.00 – 23.00 // Ugostiteljska i gastronomska ponuda u grijanom šatoru i Planinskom baru

 

IZLAGAČI NA ADVENTSKOM SAJMU

OPG Gostović (med i proizvodi od meda) // OPG Zdenko Čendak (brinjevac i brinjevo ulje) // Udruga Lodrica (proizvodi od vune, drva i keramike, slastice) // OPG Rumac (vina, sok, marmelade) // OPG Turčinović (pršut i suhomesnati proizvodi) // Le Band ceramics (keramičke rukotvorine, slikarije) // Eko kmetija Žgajnar (mliječni i mesni proizvodi) // Poljoprivreda zadruga „Otok Krk“ (proizvodi od vune) // OPG Ljubešić (likeri, ginovi) // Biljkoljupka (prirodna kozemtika) // OPG Vučemilović – LavndaSAN (proizvodi od lavande) // Učenička zadruga “Marun” (rukotvorine) // OPG Đenis Dušić (svježe i sušeno voće i voćni proizvodi) // OPG Baričević (med i proizvodi od meda) // OPG Pulić (ljekoviti čajevi)

 

PARKING:

Parkiralište ispred Centra za posjetitelje Poklon bit će zatvoreno zbog održavanja manifestacije. Parking za posjetitelje je na starom parkiralištu, kod Pansiona Učka.

 

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content