Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U petak, 19. svibnja, u konferencijskoj dvorani Centra za posjetitelje Poklon, u organizaciji Udruge 4 grada Dragodid i Javne ustanove Park prirode Učka, održan je stručni skup pod nazivom „Suhozidna gradnja – model cjelovite održivosti vrijednih prostora i objekata prirodne i kulturne baštine“.

Skup je otvorio etnolog i muzeolog Grga Frangeš, koji je sudionike proveo kroz povijest ljudskog prisustva na prostoru u i oko današnjeg Parka prirode Učka, s naglaskom na tradiciji i načinu života, s kojim se razvijala suhozidna gradnja.

Nakon projekcije kratkog filma „Suhozidna radionica Petrebišća“, autorice Nevene Kereše, Ante Senjanin iz Udruge 4 grada Dragodid, predstavio je rezultate volonterskog suhozidnog kampa, koji se već 13 godina održava u selu Petrebišća iznad Moščenićke Drage.

Skup je zaključen okruglim stolom na kojem su sudjelovali Riccardo Staraj, načelnik općine Mošćenička Draga i potpredsjednikudruge Ekomuzej Mošćenička Draga; Dalia Matijević, stručna voditeljica Odjela stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja u Javnoj ustanovi Park prirode Učka; Grga Frangeš, izvršni direktor u tvrtki Mjesto pod suncem d.o.o. i Nevena Kereša, arhitektica i kulturna menadžerica. Na okruglom stolu sudionici su iznijeli izazove i probleme suhozidne gradnje, ali i optimistična predviđanja i mogućnosti razvoja u budućnosti.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content