Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U nedjelju, 5. svibnja, u Centru za posjetitelje Poklon, održana je završna svečanost 5. Male planinarske škole Planinarskog društva Opatija. Školu, koja je organizirana uz podršku Grada Opatije, Istarskog planinarskog saveza i Javne ustanove Park prirode Učke, završilo je 25 polaznika i polaznica, a škola je provedena po programu Hrvatskog planinarskog saveza. Tijekom dva mjeseca polaznici su stekli znanja i savladali osnovne vještine planinarenja, od orijentacije, planinarske opreme, hitne pomoći do osnova alpinizma, izrade bivka, spašavanja i sl. Tijekom završne svečanosti napravljena je prezentacija izleta koje su polaznici/ce prošli tijekom škole te vještina kojih su na njoj stekli. Veliki broj izleta 5. Male planinarske škole održao se upravo na području Parka prirode Učka, te su tako polaznici i polaznice imali priliku bolje upoznati neke dijelove Parka, vrhove te neka od obilježja zbog kojih je ovo područje zaštićeno.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content