Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U cijelom svijetu Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava se 22. svibnja te je tim povodom Javna ustanova Park prirode Učka organizirala prigodni programom u kojem je sudjelovalo oko 120 učenika iz škola članica Mreže škola Parka prirode Učka. Program se održao u ponedjeljak, 20. svibnja, na lokvi Rovozna, a kroz edukativne radionice, učenici su stekli vrijedna znanja o važnosti krških lokvi u održavanju biološke raznolikosti i ekološke ravnoteže u krškim ekosustavima.

Program je proveden u sklopu provedbe projekta ”Still Water Revival – obnova i očuvanje malih slatkovodnih ekosustava krških planina na Mediteranu” uz financijsku podršku DIMFE – Donatorske inicijative za očuvanje slatkovodnih ekosustava na Mediteranu. Ovom prilikom, područne škole iz Lupoglava, Veprinca i Ičića uključile su se u Program čuvara lokvi, koji ima za cilj potaknuti lokalnu zajednicu da aktivno brine za vodena tijela te da kvalitetno provodi vrijeme u prirodi i uči o njoj. Uz logističku i stručnu podršku Javne ustanove Park prirode Učka, učenicima je prezentirano praćenje stanja lokvi, njihova važnost te aktivnosti koje se provode kako bi se lokve očuvale.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibanj Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi ukazali na bioraznolikost kao globalnu vrijednost od neprocjenjivog značaja za sadašnje i buduće generacije.

Program povodom Dana biološke raznolikosti provodi se u tjednu u kojem Javna ustanova Park priroda Učka obilježava 25 godina od proglašenja planine Učke i dijela visoravni Ćićarije parkom prirode, a koji će završiti obilježavanjem Europskog dana parkova, sniženim cijenama ulaznica za muzejski postav Centra za posjetitelje Poklon, u subotu 25. i nedjelju 26. svibnja.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content