Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Ovu subotu, 12.03.2016., u Parku prirode Učka održava se manifestacija “Dan otvorenih vrata Parka prirode Učka”. Dio je to ožujskih aktivnosti koji se obilježavaju u Opatiji pod nazivom “Ožujak oaza wellness u Opatiji”.

Turistička zajednica grada Opatija u suradnji s JU „Park Prirode Učka“, Klubom za sportsku rekreaciju „Gorovo“ i Planinarskim društvom „Opatija“ te uz potporu Saveza za športsku rekreaciju „Sport za sve“ i Zajednicu sportova PGŽ organizirali su niz aktivnosti – planinarski uspon na Učku iz Opatije, turističku turu koja uključuje posjet Veloj dragi, geomorfološkom spomeniku prirode, te trekking uz stručnu pratnju na Vojak, a po prvi puta organizirat će se i stručno vođenje Parkom električnim biciklima.

U suradnji sa Spa Wellness Akademijom Učilišta Lovran u Planinarskom domu „Poklon“, u 13:00 i u 14:00 sati održat će se predavanja i radionice na teme disanje i autogeni trening te aromatični mirisni suveniri, a sve uz degustaciju zdravih napitaka.

Svi programi su besplatni za sve sudionike, a za sudionike uspona na Učku organiziran je i autobusni prijevoz za povratak s Učke. Također, Pansion Učka na Poklonu nudit će po prigodnim cijenama domaće delicije, a za dobru zabavu zaduženi su Trio Asi.  Tijekom manifestacije aktivistica Gradskog društva Crvenog križa Opatija će sudionicima besplatno mjeriti tlak.

Za sudjelovanje u programima obavezna je prethodna najava na broj telefona TIC-a TZ Opatija 051/271-310.

 

Napomena za sudionike na trekking ruti POKLON – VOJAK – POKLON

Planinarska staza je cijelom dužinom pod snijegom te se shodno tome treba prikladno opremiti.

 

Dan otvorenih vrata PP Ucka PROGRAM-page-0

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content