Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Svake se godine 22. travnja obilježava Dan planeta Zemlje kako bi se podigla svijest o očuvanju okoliša, a s ovogodišnjim geslom „Ulagati u naš planet“ dodatno se u fokus stavljaju teme zaštite prirode i održivog razvoja kao prioritete. Svjedoci smo značajnih negativnih promjena u okolišu poput globalnog zatopljenja, vremenskih ekstrema i katastrofa te pada bioraznolikosti koji alarmantno pozivaju sve aktere globalne politike i gospodarstva, te svakoga od nas, na drastična ulaganja u smjeru očuvanja prirode. Mnogo je mogućnosti kojima možemo doprinijeti smanjenju negativnog trenda – to su svakodnevne odluke poput racionalnog korištenja energije, ponovne upotrebe i recikliranja, izbjegavanja stvaranja otpada od hrane, odabira javnog prijevoza ili bicikle kada je moguće, uvrštavanja namirnica na biljnoj bazi u prehranu, kompostiranja…

Dan planeta Zemlje je podsjetnik na jedinstvenost i važnost Zemlje, našeg jedinog doma kojega moramo čuvati svakodnevno. Priroda može bez ljudi, ali ljudi bez prirode ne mogu opstati. Neka svaki dan bude dan planeta Zemlje kako bismo i budućim generacijama omogućili uživanje u prirodnim ljepotama i blagodatima ekosustava.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content