Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Svake godine 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje. Prilika je ovo da se prisjetimo važnosti zaštite okoliša i provođenja učinkovitih mjera za ublažavanje ljudskog utjecaja.

Ove godine, pitanje onečišćenja plastikom primarni je fokus Dana planeta Zemlje. Tema “Planet protiv plastike” naglašava zdravstvene i ekološke opasnosti koje plastika predstavlja.

Svake godine milijuni tona plastičnog otpada završavaju u oceanima i na odlagalištima. Ta plastika ulazi u prehrambeni lanac, šteti divljim životinjama i onečišćuje naš okoliš.

U doba rastućih ekoloških problema, smanjenja prirodnih resursa i ozbiljnih klimatskih promjena, Dan planeta Zemlje postao je važniji nego ikad. Ne samo da skreće pažnju na rastuće probleme, već također služi kao ključna platforma za širenje svijesti o tim problemima i motiviranje ljudi diljem svijeta na djelovanje.

Tijekom kampanje ”Učka bez plastike” i u Parku prirode Učka skrenuli smo pozornost na ovu problematiku te smo ujedno i donijeli savjete koje svaki pojedinac može primijeniti kako bi dao vlastiti doprinos rješavanju ovog problema te ih se ovim putem prisjećamo i pozivamo vas da odgovornim korištenjem jednokratne plastike pomognete u smanjenju onečišćenosti koja prijeti našem prirodnom i urbanom okolišu.

KAKO MOŽETE DOPRINIJETI SMANJENJU KORIŠTENJA JEDNOKRATNE PLASTIKE U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU?

  • Pridržavanjem principa RRR (reduce, reuse, recyclesmanji, ponovo upotrijebi, recikliraj) smanjujemo stvaranje otpada ponovnom upotrebom i odvajanjem korisnog od nekorisnog otpada, a uvođenjem „četvrtog R-a“ za refuse – odbij, naglasak se stavlja na kupnju samo neophodnih proizvoda.
  • Korištenjem višekratnih proizvoda umjesto jednokratnih, npr. zamjena plastičnih vrećica platnenom, plastičnih boca staklenom i sl.
  • Izbjegavanjem plastičnih proizvoda odabirom proizvoda izrađenih od biorazgradivih materijala (karton, drvo, pamuk, bambus, šećerna trska…) ili recikliranih
  • Smanjenjem stvaranja otpada od hrane planiranjem obroka i porcija te kompostiranjem biootpada i kuhinjskih viškova.
  • Produljenjem „životnog vijeka“ proizvoda popravkom, pronalaženjem nove funkcije proizvoda, poklanjanjem ili prodajom dalje te kupnjom polovnog.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content