Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Javna ustanova “Park prirode Učka” je u subotu, 20. travnja 2013., već sedmu godinu za redom organizirala prigodan program na Brgudskim Koritima povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje (22.04.), s ciljem informiranja javnosti o važnosti zaštite prirode i okoliša.

Izvorište Korita, biser Ćićarije, nalazi se na 45 minuta hoda stazom koja vodi kroz gustu šumu graba i hrasta s ponekom smrekom te brojnim vrstama zaštićenih biljaka i životinja. Smješten na livadi pod liticom Brajkove stijene, ovaj izvor pitke vode prelijeva se u 10 masivnih drvenih korita u čijem je podnožju lokva bogata biljnim i životinjskim svijetom.

U programu su sudjelovali planinari i mnogobrojni učenici osnovnih škola iz Lupoglava, Veprinca i Baške te brojni drugi ljubitelji prirode. Predivan dan i još ljepši okoliš omogućili su okupljenima da prigodno obilježe Dan planeta Zemlje uz zajedničko druženje i boravak u prirodi.

Okupljanje je započelo u selu Brgudac ispred Spomen doma u 9:40 sati, od kuda se krenulo put Korita. U 12:00 sati u planinarskom domu PD “Glas Istre” za mališane je organizirano predavanje dr. sc. Duje Lisičića pod nazivom “Ima li istine u izrazu: Možeš bježati, ali se ne možeš sakriti?”. Lisičić je djeci govorio o osjetilima kojima se služe razne životinjske vrste te kako ta osjetila koriste u lovu i samoobrani. Potom su djelatnici JU PP Učka učenike upoznali s raznim vrstama vodozemaca i kukaca koji obitavaju u i oko lokve na Koritima.

Program je završio u poslijepodnevnim satima uz ručak i ugodno druženje.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content