Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U subotu, 21. kolovoza 2021. godine, u Šušnjevici će se održati tradicionalna manifestacija Zija de vlåška limba / Dan vlaškog jezika, posvećena vlaškom jeziku. Organizator je udruga „Spod Učke“ u suradnji s Ekomuzejom Vlaški puti.

Posjetitelji će moći po promotivnoj cijeni razgledati postav Interpretacijskog centra Vlaški puti od 10:00 do 14:00 sati. Interpretacijski centar Vlaški puti smješten je u prizemlju školske zgrade u Šušnjevici te je osmišljen kao mjesto gdje će se prezentirati i valorizirati društvena povijest i tradicijska kultura Šušnjevice i njene okolice s naglaskom na vlaški (tzv. istrorumunjski) jezik koji je i službeni jezik ekomuzeja.

Večernji program počinje u 20:00 sati na igralištu područne škole u Šušnjevici predstavljanjem kuharice Če ran munkå?/Što ćemo jesti?. Trojezična kuharica je gastro suvenir Interpretacijskog centra Vlaški puti nastala kroz projekt Učka 360˚. Ovom malom kuharicom jednostavnih tradicionalnih jela iz ovog kraja željelo se oživjeti uspomene iz djetinjstva, prisjetiti se ugodnih mirisa koji su dopirali iz kuhinja naših nona i na vlaškom jeziku zabilježiti recepte da se ne zaborave.

Program se nastavlja predstavljanjem i donacijom digitalne zbirke projekta Očuvęj vlåška ši žejånska limba/Očuvanje vlaškog i žejanskog jezika koju će dr.sc. Zvjezdana Vrzić, autorica i voditeljica imenovanog projekta, donirati Ekomuzeju Vlaški puti te udruzi “Spod Učke”.

U 21:00 sat je na programu projekcija dokumentarnog filma “Kontraband” čiji su autori Valter Stojšić i Viviana Brkarić. Tridesetih godina prošlog stoljeća za vrijeme talijanske vladavine proglašena je bescarinsaka zona na obalnom području tadašnje Kvarnerske provincije od Rijeke do Mošćeničke Drage te u Matuljima. Intrigantnu priču o „kontrabandu“ – krijumčarenju donose kazivači od kojih se neki osobno prisjećaju vremena u kojem je lokalno stanovništvo u novonastaloj situaciji vidjelo priliku za način preživljavanja švercanjem robe iz bescarinske zone. Gorskim putevima preko Učke nosila se roba i preprodavala.“ Kontraband“ je bio opasan i težak „posao“. Bilo je i pucnjave, pa su prilikom krijumčarenja i bježanja pred „financom“ neki „kontrabandijeri“ i stradali.

Manifestacija će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka Stožera civilne zaštite.
Manifestacija Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika financirana je sredstvima Istarske županije te Općine Kršan.

Dan Vlaskog jezika 2021

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content