Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, od 20. – 22. ožujka, u sklopu provedbe projekta Still Water Revival, Javna ustanova Park prirode Učka organizirala je prigodan trodnevni program za škole članica Mreže škola Parka prirode Učka. Učenici iz Lupoglava, Veprinca i Opatije sudjelovali su na edukativnim, interaktivnim radionicama u Centru za posjetitelje Poklon te na odabranim lokacijama u Veprincu i Lovranskoj Dragi.

Radionice su održali stručnjaci entomolozi i herpetolozi iz udruge Hyla, strukovne organizacije koja se bavi istraživanjem i aktivnom zaštitom vodozemaca, gmazova, leptira, vretenaca i kornjaša. Učenici su se okupili na krškoj lokvi u Veprincu te na potoku u Lovranskoj Dragi, kako bi se direktno upoznali sa živim svijetom slatkovodnih sustava te naučili više o važnosti njihove zaštite i očuvanja. Učenici su tako uživo mogli vidjeti pjegavog daždevnjaka, vodenjake, tulare, ličinke vretenaca… Možda naizgled beznačajna vodna tijela poput samotnih krških lokvi, predstavljaju prave male oaze života u kršu, osiguravaju ekološku stabilnost i uravnoteženost okoliša te generiraju bioraznolikost vrsta biljaka i životinja koje svoj opstanak vežu uz prisutnost vode.

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pozornosti na važnost očuvanja pitke vode i održivog upravljanja vodnim dobrima. Svake godine se naglasak stavlja na odabrani aspekt vode, pa smo tako primjerice ove godine pozvani osvijestiti potrebu za radikalnom promjenom naših osobnih i društvenih navika korištenja vodnih dobara.

Naime, ciljevi globalne Agende za održivi razvoj, prema kojoj se do 2030. godine trebaju riješiti globalni problemi očuvanja i korištenja pitke vode, daleko su od ostvarenja te neće moći biti ispunjeni sve dok svaka vlada, organizacija, kompanija, tvornica, institucija, škola, lokalna zajednica, obitelj, svatko od nas, radikalno ne promijeni svoj odnos prema čuvanju i korištenju pitke vode.

Provedene radionice dio su projekta Still Water Revival – Obnova i očuvanje malih slatkovodnih ekosustava krških planina na Mediteranu, koji se provodi uz financijsku podršku zaklade DIMFE – Donatorske incijative za očuvanje slatkovodnih ekosustava na Mediteranu.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content