Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U Parku prirode Učka danas, u petak, 22. ožujka, obilježen je Svjetski dan voda i Svjetski dan šuma. U edukativnom programu sudjelovalo je oko 120 učenika iz škola članica Mreže škola Parka prirode Učka. Program je obuhvatio interaktivnu radionicu “Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!” koja je održana u edukacijskom prostoru Centra za posjetitelje Poklon te šetnju novom poučnom stazom „Staza vila Učkarica“.

 

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka, s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pozornosti na važnost pitke vode i održivog upravljanja vodnim resursima. Dan ranije, 21. ožujak, posvećen je šumama te podsjeća na važnost ovih vitalnih ekosustava koji čine srž našeg planeta. Ovi dani svake se godine obilježavaju prigodnim događanjima diljem svijeta, pa tako i u Parku prirode Učka. I ove je godine pripremljen bogati program za učenike područnih škola iz Veprinca, Lupoglava i Ičića, čime je još jednom istaknuta važnost edukacije mlađih naraštaja o potrebi očuvanja i zaštite prirodnih bogatstava.

 

U CZP Poklon organizirana je radionica “Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!”, koju je pokrenulo Hrvatsko geološko društvo, s ciljem predstavljanja geologije kao zasebne prirodne znanosti. Iako su školskim gradivom geološka istraživanja slabo obuhvaćena, učenicima su često vrlo zanimljiva. Ovo je bila prilika za polaznike osnovnih škola da, na interaktivan način, bolje upoznaju geologiju i ono što ova znanstvena disciplina obuhvaća. U sklopu radionice proučavali su fosile, uspoređivali minerale, prohodali kroz geološku prošlost Zemlje i zavirili u mikroskope

 

Sunčani, proljetni dan bio je odlična prilika i za otvaranje nove edukativne staze – Staze vila Učkarica, koja je namijenjena najmlađim posjetiteljima Parka prirode Učka. Staza prolazi  bukovim šumama Ćićarije, a opremljena je interaktivnim poučnim pločama koje djeci pomažu razlikovati različite vrste stabala, upoznaju ih sa zaštićenim životinjskim vrstama u šumi i u vodi, te ih nakratko odvode u svijet tradicionalnih mitova i legendi, u kojem ih zabavljaju vile i druga fantastična bića. Na taj način djeca, u kontaktu s prirodom, uče o vrijednostima Učke i Ćićarije te važnosti očuvanja i zaštite prirode.

Ostale objave

DAN PLANETA ZEMLJE 2024. – “PLANET vs. PLASTIKA”

Svake godine 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje. Prilika je ovo da se prisjetimo važnosti zaštite okoliša i provođenja učinkovitih mjera za ublažavanje ljudskog utjecaja.

Ove godine, pitanje onečišćenja plastikom primarni je fokus Dana planeta Zemlje. Tema “Planet protiv plastike” naglašava zdravstvene i ekološke opasnosti koje plastika predstavlja.

pročitajte više

[NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE] SURADNIK

Javna ustanova Park prirode Učka raspisuje natječaj za radno mjesto Suradnik u Odjelu stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja za kandidate za završenim studijem iz područja prirodnih znanosti polja biologije ili interdisciplinarnih prirodnih znanosti.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content