Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Edukativno-ekološku akciju „Čisto podzemlje „Parka prirode Učka“organizirali su u subotu 6. svibnja 2017. godine na Poklonu JU PP Učka, Liburnijske vode d.o.o. i Zagrebački  speleološki savez. Događanje je uključilo predavanja „Svijet podzemlja” (Dalibor Reš), „Čisto podzemlje” (dr.sc. Ruđer Novak) i „Vode Učke” (dipl.ing.san. Alenka Turković-Juričić), a članovi speleoloških društava Estavela, Buje, Istra i Zagrebačkog speleološkog saveza očistili su dvije zagađene jame u I vodozaštitnoj zoni.

Jedinstveni svijet podzemlja su, uz druge posjetitelje, radoznalo promatrali i učenici iz Mreže škola PP Učka, a cilj događanja bio je upozoriti na opasnost odlaganja otpada u podzemlju i  istaknuti važnost očuvanja krša.

U Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji postoji još je barem 250 zagađenih speleoloških objekata, pa je izobrazba stanovništva o ovoj temi, koja se iznad svega odnosi  na njihovo zdravlje, iznimno važno.

Zapamtimo – otpad ne nestaje u mraku!

Ostale objave

[NAJAVA] PROSLAVA 25. ROĐENDANA PARKA PRIRODE UČKA

U subotu, 18. svibnja proslavit ćemo 25. rođendan Parka prirode Učka, cjelodnevnim programom za sve generacije. Događanje će se održati u i oko Centra za posjetitelje Poklon, a započet će u 11 sati predstavom za djecu “Pčelica Maja”, a završit će jazz koncertom Elvisa Stanića & French Touch Tria na terasi Planinskog bara.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content