Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Program obilježavanja 25 godina od proglašenja planine Učke i dijela Ćićarije parkom prirode, nastavit će se i u tjednu nakon proslave 25. rođendana Parka prirode Učka, obilježavanjem Dana biološke raznolikosti te Europskog dana parkova. Javna ustanova Park prirode Učka pripremila je edukativni program za učenike škola članica Mreže škola Parka prirode Učka povodom dana biološke raznolikosti, a tijekom nadolazećeg vikenda, u subotu 25. svibnja i nedjelju, 26. svibnja, povodom Europskog dana parkova, ulaznice za interpretacijski postav Centra za posjetitelje Poklon bit će snižene 50%.

Europski dan parkova je dan proslave svih zaštićenih područja, a obilježava se svake godine 24. svibnja. Inicijativu je pokrenula organizacija EUROPARC Federation sada već davne 1999. godine, kako bi se obilježilo prvo stoljeće od proglašenja prvih nacionalnih parkova u Europi. Cilj ovog obilježavanja je ponovno povezivanje čovjeka s prirodom kroz podizanje svijesti o važnosti prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima.

Svake godine Europski dan parkova naglašava neku temu vezanu uz zaštićena područja. Ove godine tema je “Glasajte za prirodu!”. Naime, u 2024. godini, građani Europe imaju priliku glasovati za novi Europski parlament, što je važan događaj za budućnost Europske unije – i šire. Međutim, bez obzira glasujete li na europskim izborima, ili na bilo kojim nacionalnim ili regionalnim izborima, vrijeme je da “Glasate za prirodu”! Zato, povodom ovog Europskog dana parkova, EUROPARC federacija želi istaknuti koliko su naša zaštićena područja ključna za razvoj i provedbu politika zaštite prirode te za sveukupno zdravlje i dobrobit građana Europe. “Svi zajedno #GlasajmoZaPrirodu i pružimo zasluženu podršku našoj prirodnoj baštini”, poručju iz EUROPARC federacije.

 

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content