Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Ovu subotu, 04. srpnja 2015., u sklopu Festivala sportske rekreacije organizira se Noćni uspon na Učku, dnevni obilazak staze Poklon – Vojak – Plas i obilazak Malikove staze za roditelje i djecu.

Naime, prije163 godine, točnije 4. srpnja 1852. godine, riječki planinari poduzeli su prvi zapisani uspon na Učku koji je objavljen u zagrebačkom časopisu “Neven” pod naslovom “Zora na Učki”. Taj planinarski putopis, autora Avelina Čepulića ujedno je i prvi planinarski putopis u hrvatskoj književnosti.

Planinarsko društvo “Kamenjak” tradicionalni noćni uspon na Učku organizira još od 2001. g., a dok je prije bio u sklopu Memorijalnoga pohoda na Učku u rujnu , sada se održava prvog vikenda u srpnju kad je najbliže vremenski tom povijesnom usponu.

Želite li se prijaviti na neki od obilaska to možete učini na web stranici Festivala sportske rekreacije http://sport-pgz.hr/rekreacija/category/ucka-04-07/

Dnevni obilasci

Prijave se primaju do petka 3.7.2015. putem online prijave ili na licu mjesta u subotu 4.7.2015. od 08:30 do 09:00 sati.

Za sudjelovanje u šetanju potrebno je do petka 3.7.2015. uplatiti kotizaciju od 25,00 kn, a kotizacija uključuje vodu i sendvič, odnosno 55,00 kn ako sudionik želi i majicu. Za Malikovu stazu, djetetova pratnja ne plaća kotizaciju.

Noćni uspon na Učku

Okupljanje za noćni uspon na Učku „Zora na Učki“ je u noći 4.7.2015. na 5.7.2015. u ponoć (00:00 h) kod info centra na Poklonu, a start noćnog uspona je u 02:00 h.

Za noćni uspon nije potrebno platiti kotizaciju, vec samo izvršiti prijavu kod predstavnika PD Kamenjak.

Festival sportske rekreacije

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content