Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Lovranska Draga, 9. studenoga 2017. – I. sastanak projektnog tima projekta „Učka 360°“

Prvi sastanak projektnog tima zaduženog za provedbu EU sufinanciranog projekta „Učka 360°“ održan je 9. studenog 2017. u Parku prirode Učka. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih partnera u provedbi Projekta: Javne ustanove „Park prirode Učka“, Općine Kršan, Udruge BIOM te tvrtki Plavi partner d.o.o., Nabava d.o.o. i Public tenders d.o.o. Sastanak je iskorišten kako bi se partneri još jednom detaljno upoznali sa svojim obvezama, posebno u segmentu pravovremenog izvršavanja aktivnosti i transparentnog trošenja bespovratnih sredstava, a oformljena je i zajednička mailing lista projektnog tima za lakšu i učinkovitiju komunikaciju. Novi sastanak zakazan je za početak veljače 2018.

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content