Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U petak, 10. veljače, od 10 do 13 sati, u Centru za posjetitelje Poklon, u Parku prirode Učka, održat će se Info dan DINAPLCONNECT projekta. Na info danu bit će predstavljeni rezultati ovog međunarodnog projekta, koji se provodio od 2020. do 2022. godine, a fokusirao se na budućnost travnjaka na području Pilot regije Slovenija – Hrvatska. U projektu su sudjelovali partneri iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Crne gore, BIH, Albanije i Grčke.

Projekt je rezultirao Strategijom za poboljšanje ekološke povezanosti na području Dinarida i povezivanje Dinarida s Alpama te Akcijskim planom za poboljšanje ekološke povezanosti suhih krških travnjaka na pograničnom području Slovenije i Hrvatske, kao pilot području  projekta DinAlpConnect.

Akcijski plan rezultat je rada mnogih dionika s područja Učke, Ćićarije i Krasa, koji su kroz dioničke radionice značajno doprinijeli konačnom rezultatu te će biti predstavljeni u srcu pilot područja – u Parku prirode Učka.

Akcijski plan će predstaviti stručna voditeljica Javne ustanove Park prirode Učka, dr. sc. Dalia Matijević, dipl. ing. biol., dok će strategiju za poboljšanje ekološke povezanosti predstaviti Irena Bertocelj, iz Kmetijskog inštituta Slovenije, koji je ujedno nositelj projekta. Projekt će posjetiteljima prezentirati Marina Grgić iz Udruge BIOM. Info dan završit će vođenom diskusijom s temom „Budućnost travnjaka na području Pilot regije“, koju će moderirati Bruno Kostelić iz Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije.

Svoje sudjelovanje na info danu potrebno je potvrditi na sljedećoj poveznici najkasnije do ponedjeljka 6. veljače 2023.

Agendu možete preuzeti na: DINALPCONNECT_InfoDan

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content