Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U petak, 27. listopada u 18 sati,
Centar za posjetitelje Poklon stiže Korado Korlević
svjetski priznati astronom, edukator i futurolog, koji će održati
predavanje ”Od globalnih do lokalnih klimatskih promjena?”.

Klimatske promjene su dugoročne promjene u globalnom klimatskom sustavu Zemlje. Ove promjene uključuju porast prosječne globalne temperature, promjene u oborinama, porast razine mora i druge utjecaje na okoliš. Klimatske promjene su uglavnom rezultat povećane koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi, koji se šire iz fosilnih goriva, industrije i drugih ljudskih aktivnosti. One predstavljaju ozbiljan izazov za globalnu zajednicu, jer imaju potencijal za ozbiljne posljedice po ljude, ekosustave i gospodarstvo. U izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), znanstvenici upozoravaju da su razine stakleničkih plinova u atmosferi toliko visoke da postanu uzrok klimatskih problema ne samo danas, već i idućih desetljeća, ako ne i stoljeća. Korado Korlević će u svom izlaganju obrazložiti taj nimalo optimističan scenarij jer je svijet blizu scenarija bez povratka, a za sve to je kriv čovjek.

Korado Korlević jedan je od vodećih hrvatskih astronoma i pokretač Zvjezdarnice Višnjan te mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj u tom području. Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima, potiče aktivnosti vezane uz istraživanja malih tijela Sunčeva sustava, što rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa iz Republike Hrvatske. Otkrio je više od 1400 malih planeta (asteroida), a sudjelovao je i otkrivanju dvaju kometa. Za zasluge na području astronomije i edukacije Komisija za imenovanje Međunarodne astronomske unije jedno je od nebeskih tijela između Marsa i Jupitera nazvala Korado. Trenutno se bavi astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti znanstveno-popularnim predavanjima i medijskim nastupima, izradom astronomskih instrumenata, meteorima i meteoritima, razvojem metoda kreativnog mišljenja i njihovom primjenom u edukaciji te projektima zaštite prirode i baštine.

Predavanje ”Od globalnih do lokalnih klimatskih promjena?” Korada Korlevića, treće je predavanje u ciklusu Znanost na Poklonu, u sklopu kojeg vas ove jeseni očekuju i druga zanimljiva znanstveno-popularna predavanja. Slijedi nam Igor Vlahović, koji će već 10. studenog održati predavanje o geologiji Učke i Ćićarije.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content