Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Za dječje vrtiće

Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Na prijevoju Poklon, s kojeg se pruža predivan pogled na Rijeku i dio Kvarnera, pripovijeda se kratka povijesna priča o zanimljivom porijeklu njegova imena.

Edukativna "Malikova Staza"

Izlet se nastavlja edukativnom “Malikovom stazom” duž koje su postavljene interaktivne skulpture pomoću kojih će edukatorice djecu upoznati sa kulturno-povijesnom baštinom ovog kraja te biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju na području Parka. Šumska staza vodi kroz idiličan krajolik primorske šume bukve i nasade lijeske do lokaliteta Rečina. Nakon proučavanja životinjskog svijeta potoka Banine, na livadi koja se nalazi tik uz njega djeca se mogu odmoriti i marendati, nakon čega je program moguće nadopuniti izvođenjem jedne od ponuđenih radionica koje su tematski vezane uz živu i neživu prirodu Parka prirode Učka.

Trajanje programa: cca 3h
Dužina staze: 4 km
Težina staze:
 srednje teška

Napomena: Ukoliko se odlučite za ovu stazu obavezna je pratnja roditelja!

Tematske radionice koje preporučujemo: “Živi svijet potoka”, “Domaće i divlje životinje”, “Proljetnice/Plodovi jeseni”, “Otisak kore i listova stabala”, “Mimikrija”,  “Vremenska vrpca”, memory igre te razne likovne radionice.

Vremensko trajanje radionica možete pronaći ovdje.

[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” gpx=”http://www.pp-ucka.hr/wordpress/wp-content/uploads/malikova_staza.gpx”]

Za osnovne škole: I. – IV.

Edukativni program “O Učki uz igru nauči”

– namijenjen je učenicima od I. do IV. razreda osnovne škole
Edukativna "Malikova staza"Na prijevoju Poklon, s kojeg se pruža predivan pogled na Rijeku i dio Kvarnera, pripovijeda se kratka povijesna priča o zanimljivom porijeklu njegova imena. Nakon toga slijedi odlazak u “Učionicu u prirodi” u neposrednoj blizini Poklona, gdje se s učenicima razgovara o bitnim karakteristikama Parka prirode Učka, pravilima ponašanja u zaštićenom području, pripremi ih se za odlazak u prirodu te na opasnosti u prirodi. Potom se rješavaju radni listići s pitanjima i zadacima na temu biljnog i životinjskog svijeta Parka, koji su prilagođeni uzrastu djece. Svaki učenik dobiva mapu koja sadrži tri radna listića, olovku s gumicom i bedž “O Učki uz igru nauči”. Nakon rješavanja listića, slijedi kratak odmor uz drvene slagalice s raznim motivima flore i faune Parka te razgledavanje stabala s natpisima vrsta.

Trajanje programa u “Učionici u prirodi”: cca 45 min

Po završetku programa u “Učionici u prirodi” učenici se istim putem vraćaju na Poklon gdje slijedi podjela u grupe, te svaka grupa dobiva radni zadatak koji učenici timski rješavaju tijekom šetnje (sakupljanje plodova, traženje tragova, osluškivanje zvukova, snalaženje u prostoru…). Izlet se nastavlja edukativnom “Malikovom stazom” duž koje su postavljene interaktivne skulpture pomoću kojih će edukatorice učenike upoznati sa kulturno-povijesnom baštinom ovog kraja te biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju na području Parka. Šumska staza vodi kroz idiličan krajolik primorske šume bukve i nasade lijeske do lokaliteta Rečina. Nakon proučavanja životinjskog svijeta potoka Banine, na livadi koja se nalazi tik uz njega učenici se mogu odmoriti i marendati, nakon čega slijedi povratak do Ininog odmarališta gdje ih čeka autobus.

Trajanje programa: cca 4h (zajedno s programom u “Učionici u prirodi”)
Dužina staze: 4 km
Težina staze:
 srednje teška

Napomena: S obzirom na opsežnost ovog programa ne preporučujemo izvođenje radionica!

Radni zadaci: “Cvjetovi”, “Šumski plodovi”, “Zvukovi prirode”, “Mirisi prirode”,  “Traženje tragova”, “Orijentacija u prirodi”, “Markacije i putokazi” i “Traženje fosila”.

[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” gpx=”http://www.pp-ucka.hr/wordpress/wp-content/uploads/malikova_staza.gpx”]

Za osnovne škole: I. – VIII.

Edukativni program “Upoznaj Park prirode Učka”

– namijenjen je učenicima od I. do VIII. razreda osnovne škole

Edukativna "Malikova staza"Kratko predstavljanje Parka prirode Učka i njegovih glavnih karakteristika te razgovor o pravilima ponašanja u zaštićenom području.

Na prijevoju Poklon, s kojeg se pruža predivan pogled na Rijeku i dio Kvarnera, pripovijeda se kratka povijesna priča o zanimljivom porijeklu njegova imena. Izlet se nastavlja edukativnom “Malikovom stazom” duž koje su postavljene interaktivne skulpture pomoću kojih će edukatorice učenike upoznati sa kulturno-povijesnom baštinom ovog kraja te biljnim i životinjskim vrstama koje obitavaju na području Parka. Šumska staza vodi kroz idiličan krajolik primorske šume bukve i nasade lijeske do lokaliteta Rečina. Nakon proučavanja životinjskog svijeta potoka Banine, na livadi koja se nalazi tik uz njega učenici se mogu odmoriti i marendati, nakon čega je program moguće nadopuniti izvođenjem jedne od ponuđenih radionica koje su tematski vezane uz živu i neživu prirodu Parka prirode Učka.

Trajanje programa: cca 3h
Dužina staze: 4 km
Težina staze:
 srednje teška

Tematske radionice koje preporučujemo: “Živi svijet potoka”, “Proljetnice/Plodovi jeseni”, “Otisak kore i listova stabala”, “Ljekovito bilje”, “Mimikrija”, “Zadružni kukci”, “Tragovi”, “Vremenska vrpca”, “Kartiranje”, memory igre te razne likovne radionice.

Vremensko trajanje radionica možete pronaći ovdje.

[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” gpx=”http://www.pp-ucka.hr/wordpress/wp-content/uploads/malikova_staza.gpx”]

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content