Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice ”Viktor Car Emin” u opatijskoj Osnovnoj školi ”Rikard Katalinić Jeretov” održana je radionica i promocija knjiga iz ciklusa edukativno-zabavnih slikovnica ”Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske”, autorice Martine Markov. U svojim pustolovinama, galeb Marko posjetio je i Park prirode Učka, a njegova avantura prikazana je u slikovnici “Marko na Učki”. Na inicijativu Gradske knjižnice Opatija prevedeno je i objavljeno posebno izdanje slikovnice ”Marko na Uške”, na čakavštini Mošćenica. Slikovnicu je na čakavski prevela djelatnica Knjižnice Ana Montan Velčić. etnolog i dipl. knjižničarka.

Spisateljica i doktorica prirodnih znanosti Martina Markov, kroz interaktivnu je radionicu uvela učenike trećeg razreda u svijet parkova Hrvatske i njihove karakteristične flore i faune, a naša biologinja Vesna Ahel pobliže ih je upoznala sa zanimljivostima životinjskog svijeta Učke.

Kroz igru i edukaciju učenici su obogatili svoje znanje, koje će im sljedeći posjet Parku prirode Učka učiniti zanimljivijim i zabavnijim.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content