Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

U petak, 10. prosinca 2021. godine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, Javna ustanova “Park prirode Učka” u suradnji s Prirodoslovnim muzejem Rijeka organizirala je prigodan program za učenike škola članica Mreže škola Parka prirode Učka, u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi.

Međunarodni dan planina proglasila je Opća skupština UN-a te se obilježava svake godine 11. prosinca, nakon što su tijekom Međunarodne godine planina, 2002. godine, brojni stručnjaci ukazali na potrebu stalnog osvješćivanja svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i nužnosti održivog razvoja koji omogućava njihovo očuvanje. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana planina je Održivi turizam u planinama.

Kako bismo učenicima ukazali na važnost očuvanja planina kao riznica bioraznolikosti te im ukazali kako i oni mogu pridonijeti njihovoj zaštiti, s učenicima Područnih škola Lupoglav i Veprinac, posjetili smo Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi. Pod stručnim vodstvom doc. dr. sc. Boštjana Surine, kustosa za botaničke zbirke Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, razgledali smo stalni postav “Divljina s pogledom na more” i Interpretacijski centar “Putovima Frankopana, Brod na Kupi”.

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content