Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Međunarodni dan planina, koji se slavi 11. prosinca, Park prirode Učka obilježio je u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka prigodnim programom za učenike iz „Mreže škola PP Učka”. Program je održan u petak 8. prosinca 2017. godine uz sudjelovanje učenika 5. i 6. razreda iz područne škole u Lupoglavu te 1., 2.i 3. razreda iz područne škole u Veprincu s učiteljicama, a u izvedbi djelatnica Marte Blažević iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka te Jelene Radman i Andreje Stojaković iz PP Učka.

Cilj događanja bio je skrenuti pažnju učenika na važnost zaštite planina. Učenici su u pratnji učiteljica imali priliku razgledati Muzej te sudjelovati u poučnom i zanimljivom programu. Kroz prezentaciju o velikim zvijerima (vuku, medvjedu i risu) i puhu upoznali su se s načinom života i značajkama ovih životinja, nakon čega su uslijedile radionice u kojima su na zabavan način mogli provjeriti svoje znanje.

Vjerujemo da su se svi sudionici ovoga događanja na zanimljiv način zbližili s Učkom i Ćićarijom, u čijoj blizini žive, te da će brigu za njih spremno ugraditi u svoju svakodnevicu.

 

Ostale objave

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content