Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

Park prirode Učka sudjeluje u akciji Mjesec hrvatskog turizma, u organizaciji Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice. Akcijom se omogućuje svim posjetiteljima da posjete i upoznaju druge dijelove naše zemlje uz brojne uštede. U sklopu akcije moći ćete posjetiti Centar za posjetitelje Poklon po promotivnim cijenama ulaznica, u razdoblju od 15. do 31. listopada 2022. godine.

Centar za posjetitelje Poklon novo je glavno odredište posjetitelja Parka prirode Učka. Glavna uloga Centra je, kroz edukaciju i multimedijalno iskustvo, podići svijest posjetitelja o važnosti prirode i potrebi njezine aktivne zaštite.
Na oko 1.200 m² svoje mjesto pronašli su interpretacijski, edukacijski, turistički, konferencijski i uredski sadržaji. Centar je izgrađen rekonstrukcijom i sanacijom starog, devastiranog i napuštenog gospodarskog objekta u samom centru Parka, a nalazi se na 930 metara nadmorske visine, što ga čini uistinu jedinstvenim u lokalnim, ali i svjetskim razmjerima.

Središnje mjesto Centra je multimedijalni interpretacijski postav, u kojem su, na moderan i interaktivan način, prezentirane prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti prostora Parka prirode Učka i okolnog područja, uz naglasak na potrebe njegove zaštite i očuvanja. Sadržaj je podijeljen u tematske cjeline: U planini, Dom, Fascinacija, Inspiracija i S vrha Učke. Cjeline na zabavan i edukativan način prikazuju prirodno i kulturno-povijesno bogatstvo Učke i Ćićarije, što ih čini zanimljivim svim generacijama.

Centar za posjetitelje Poklon otvoren je svakodnevno od 9 do 17 sati, a nalazi se na lokaciji s koje lako možete krenuti u daljnje istraživanje Parka. Na svega 50-ak metara udaljenosti od Centra nalazi se početak planinarskog puta za Vojak – najviši vrh Učke, s kojeg se pruža nezaboravan pogled na Kvarnerski zaljev i otoke, Istru, planine Gorskog kotra, Trašćanski zaljev, Dolomite i jugoistočne Alpe. u impresivnom pogledu možete uživati s kule, koja je simbol Parka. Sa Poklona možete krenuti i na planinarenje do najvišeg vrha Ćićarije – Velog Planika, ali i u šetnju jedinstvenom Land art stazom “Stražica – Sapaćica”, koja ne savladava velike visinske razlike, pa je stoga pogodna za sve generacije.

Cijene ulaznica:
Odrasli (redovna cijena 70,00 kn / 9,29 EUR) – popust 35% – promotivna cijena: 45,00 kn / 5,97 EUR
Djeca od 6 do 18 godina (redovna cijena 35,00 kn / 4,65 EUR) – popust 35% – promotivna cijena: 22,00 kn / 2,92 EUR
Umirovljenici i studenti (redovna cijena 45,00 kn / 5,97 EUR) – popust 35% – promotivna cijena: 29,00 kn / 3,85 EUR

 

 

Ostale objave

[NATJEČAJ ZA ZAPOŠLJAVANJE] SURADNIK

Javna ustanova Park prirode Učka raspisuje natječaj za radno mjesto Suradnik u Odjelu stručnih poslova zaštite, očuvanja i održivog korištenja za kandidate za završenim studijem iz područja prirodnih znanosti polja biologije ili interdisciplinarnih prirodnih znanosti.

pročitajte više

EDUKATIVNIM PROGRAMOM U PARKU PRIRODE UČKA OBILJEŽENI SU SVJETSKI DAN VODA I SVJETSKI DAN ŠUMA

U Parku prirode Učka danas, u petak, 22. ožujka, obilježen je Svjetski dan voda i Svjetski dan šuma. U edukativnom programu sudjelovalo je oko 120 učenika iz škola članica Mreže škola Parka prirode Učka. Program je obuhvatio interaktivnu radionicu “Upoznaj Zemlju – zaviri u mikroskop!” koja je održana u edukacijskom prostoru Centra za posjetitelje Poklon te šetnju novom poučnom stazom „Staza vila Učkarica“.

pročitajte više

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content