Javna ustanova Park prirode Učka
Liganj 42
51415 Lovran
Hrvatska

MOŠĆENIČKA DRAGA – TREBIŠĆA – SUČIĆI – MOŠĆENIČKA DRAGAMjesto okupljanja: Mošćenička Draga

Opis: Tura započinje u mjestu Mošćenička Draga, od kuda započinje mitsko-povijesna staza “Trebišća-Perun”. Staza vodi kroz zaselak Potoki ka napuštenom zaselku Trebišća koji se nalazi podno brda Perun. Znanstvena istraživanja ukazala su da su ovi obronci Učke bili od posebnog značaja za prve slavenske doseljenike na Jadran. Ovo je područje odabrano kao svetište i pozornica mita na kojemu su počivali godišnji ciklus života i prirodne mijene od presudne važnosti za ljudski opstanak. Posjetitelji će uz pomoć postavljenih poučnih tabela s bogatim tekstualnim i likovnim sadržajima saznati tko su zapravo Slaveni, što danas znamo o tome odakle su i zašto su došli na ovo područje, te kakva su bila vjerovanja prema kojima su krojili život svoje zajednice.

Povratak u Mošćeničku Dragu slijedi preko zaselka Sučići.

Trajanje trekking ture: cca. 4:00h

Težina staze: srednje teško

Jeste li znali?

Hranilište za supove

…da bjeloglavi supovi, inače ugrožena vrsta ptica u Hrvatskoj, često prelijeću Učku u potrazi za hranom? Nekada su se supovi i gnijezdili na Učki, a kako bi se doprinijelo očuvanju sjevernojadranske populacije u Parku je izgrađeno i hranilište, popularno nazvano i „restoran za supove“.

Staza Dvije kule

…da je 2018. godine u Lovranu otvorena šetnica  „Dvije kule“ koja spaja lovransku gradsku kulu na ulazu u stari grad s kulom na vrhu Vojaku? Šetnica ide postojećom planinarskom stazom, a uzduž su postavljene info-tabele o učkarskoj flori i fauni te nekoliko odmorišta.

Rimski sir

…da se na Učki još iz rimskog doba baštini proizvodnja „ukalupljenog“ ovčjeg sira posebnog okusa. Njegova je proizvodnja standardizirana uslijed njene uloge u prehranjivanju rimskih legija, a današnji tvrdi učkarski sir ne razlikuje se puno po recepturi od njegovog antičkog pretka.

Slavenska mitologija

…da je kanjon iznad Mošćeničke Drage prvim slavenski doseljenicima na Kvarner bio prostor njihovih najsvetijih vjerovanja? Lokalna toponimija s nazivima Perun, Babin grob i Voloski kuk svjedoče o staroslavenskom Perunovom kultu.

Himantoglossum adriaticum

...da se u PP Učka, između ostalih 30-ak vrsta orhideja koje tu obitavaju, nalazi i vrsta jadranska kozonoška (Himantoglossum adriaticum)? Ova NATURA2000 vrsta vrlo je zanimljiva zbog neobičnog izgleda cvijeta, prema kojem je i dobila ime - grč. himanto=remen, glossa=jezik.

Žuti mukač

...da je žuti mukač vrsta žabe koja ima specifičan način ponašanja kada se nađe u opasnosti?

Sivi puh

...da je sivi puh mali šumski glodavac koji spava zimski san čak 7 mjeseci, što znači da od svih sisavaca najdulje spava zimski san?

Danje paunče

..da je danje paunče vrsta danjeg leptira koji ulazi u razdoblje hormonalno kontroliranog mirovanja koje se naziva dijapauza?
Skip to content